Gerelateerd nieuws

Met stekerbare oplossingen tijdens de afmontage tot wel 90% tijdwinst!

ABB: veranderende bouwwijze vraagt nieuwe installatiemethodes

ABB speelt met haar producten en diensten in op actuele vraagstukken in de bouw. In verband met het enorme personeelstekort worden prefab afbouwoplossingen aangeboden waarbij snelheid van werken en efficiëntie voorop staan. Stekerbaarheid en uitneembaarheid zijn de kernwoorden. 

Els van Maren houdt zich bij ABB bezig met productontwikkeling en marketing. “Vraagstukken waarin wij een belangrijke rol kunnen spelen zijn naast het personeelstekort vooral energiebesparing- en opwekking (denk aan elektrische laadpalen), CO2-reductie en circulariteit.”

Oplossingen voor tekort aan vaklieden

De producten van ABB worden toegepast in woning- en utiliteitsbouw. Afnemers zijn aannemers, installateurs, projectontwikkelaars, woningcorporaties, casco/prefab-bouwers en zzp-ers. De producten zijn vanuit klantvraag ontwikkeld. Els van Maaren: “Doordat er vanwege personeelstekorten steeds minder mensen op de bouwplaats zijn, komt de nadruk meer te liggen op prefab. Dit brengt een nauwkeurige afstemming van producten en werkzaamheden met zich mee in de voorbereidende fase. Wij staan voor de opgave hoe je dozen en kabels zo snel mogelijk integreert in een wand, vloer of plafond. Daarbij hebben we te maken met verschillende soorten materialen zoals beton, gips en hout, waarbij het  laatste sterk in opmars is. De centrale vraag is: hoe komt er snel een betaalbare woning of betaalbaar bedrijfsgebouw tot stand met inzet van prefabelementen? Er zijn gewoon te weinig vakbekwame mensen, kant en klare producten zijn dan een uitkomst. Stekerbaar en modulair hebben de toekomst.”

Klaar in een klik

Een voorbeeld van een stekerbare oplossing is een wandcontactdoos compleet voorgemonteerd in een hollewandoos, of een centraaldoos voorzien van een draadloze ontvanger voor het draadloos schakelen van de verlichting. Beide voorzien van een aansluitsnoer met Wieland-connector. Als de ruwbouw klaar is, plaats je het simpelweg in de holle wand of het plafond. Connector insteken en klaar. Dat betekent nooit meer losse snoeren en lasdoppen op het project en kabels knippen, maar snel, foutloos en duurzaam monteren. Met minder afval én een reductie van faalkosten. 

Tijdwinst

Deze stekerbare oplossing met Wieland-onderdelen en leidingen is één van de vele producten en oplossingen waarmee ABB tegemoetkomt aan de huidige personeelskrapte in de bouw. “Met stekerbare oplossingen bespaar je tijdens de afmontage enorm veel tijd en dus geld. Het kan oplopen tot zo’n negentig procent tijdwinst! En de praktijk wijst uit dat ook de faalkosten flink omlaag gaan. Stekerbaar installeren is uitstekend toepasbaar bij repeterende werkzaamheden. Bovendien is het handig als een gebouw of ruimte van functie verandert of als er aanpassingen of uitbreidingen zijn. Denk aan een kantoorpand dat tot woning wordt omgevormd. Je kunt het product gemakkelijk uitnemen en elders terugplaatsen zonder dat je muren of plafonds hoeft open te breken. Het is vergelijkbaar met draadloze schakelaars die je gewoon op de muur plakt.”

Het stekerbare aanbod van ABB is breed, van installatiekasten tot voorgemonteerde hollewanddozen, voorradig in achttien standaardtypen. De dozen zijn koppelbaar waardoor uiteenlopende configuraties mogelijk zijn. Afdekplaatjes kunnen tot op het laatste moment eenvoudig worden weggenomen wat zorgt voor een enorme flexibiliteit tijdens het installatieproces. De hollewanddozen zijn ook in brandwerende versie beschikbaar.

Duurzaamheid 

ABB denkt verder. Zo ontwikkelde het bedrijf een reeks duurzame producten die voldoen aan de eisen op het gebied van CO2-reductie. De nieuwe generatie kabel- en lasdozen die je bijvoorbeeld op een zolderbalk of in de schuur plaatst zijn circulair, dus volledig herbruikbaar. In 2030 is minstens tachtig procent van het ABB-aanbod circulair.

Voor sneller laden en installeren is er de Terra AC-wallbox. Deze is specifiek ontworpen om te voldoen aan de sterk stijgende vraag naar goede en toekomstbestendige EV-laadoplossingen voor thuis, bedrijven, en openbare ruimten. Het product is compact, snel installeerbaar, heeft een grote connectiviteit, een ingebouwde energiemeter en voorkomt overspanning.

Energiebesparen

In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland energieneutraal zijn, zowel bedrijfspanden als woningen. “Het is verstandig om hier nu al op in te spelen om energie en dus kosten te besparen. Wij hebben een module ontwikkeld die de balans in de gaten houdt tussen vraag en verbruik. Een stekerbare oplossing met als doel: nul op de meter door bewoners inzicht en regie te geven in hun energiehuishouding.” Een andere oplossing betreft het huisbesturingsysteem Busch-free@home® waarmee een woning slim en energie-efficiënt wordt door onder andere slim sturen van verlichting, verwarming/koeling en koppeling met huishoudelijke apparaten.

PREFABBEURS

ABB demonstreert haar producten en diensten op de PREFABBEURS (stand B015) en laat haar oplossingen zien in twee modelwoningen (één basiswoning en één comfortwoning).

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven