Gerelateerd nieuws

Innovatieve Extraguard – sterker als leer 

Werk je op plaatsen met veiligheidsrisico’s? Bijvoorbeeld in de bouw of in de petrochemische industrie? Dan was je tot voorkort aangewezen op veiligheidsschoenen van vooral leer. Alleen die waren voldoende robuust. Echter, anno 2024 kunnen producenten dat leer vervangen door textiel. Net zo sterk, en veel comfortabeler.

 Een grijze dag op een bouwplaats ergens in Nederland. Al dagen is het aan het miezeren en de plassen worden steeds dieper. Geen probleem zou je zeggen, want de werknemers dragen waterdichte veiligheidsschoenen, gemaakt van leer gecombineerd met Gore-tex. Honderd procent waterdicht dus. En inderdaad, natte voeten zullen de medewerkers niet krijgen, maar toch wordt het werk steeds minder prettig. Geen wonder, zegt Annemieke Fabry, Office Manager bij Atlas Safety Shoes. “Het leer neemt het water op. Daardoor worden de schoenen zwaarder, en bij natte schoenen krijg je koude voeten.”

Het is precies dat probleem dat Gore en Atlas nu hebben opgelost. Op de afgelopen A+A-beurs presenteerde atlas® het door Gore-tex ontwikkelde EXTRAGUARD®, een schacht gemaakt van een nieuw soort textiel. “Tot nu toe was textiel niet geschikt voor veiligheidsschoenen in de zwaarste werkomgevingen”, vertelt Fabry. “Het was gewoon niet sterk genoeg. Maar deze nieuwe variant is in vergelijking met leer zelfs slijtvaster en scheurvaster. Ook is het honderd procent waterdicht.”

Voordelen
Voor de werknemers van de bovengenoemde bouwplaats biedt dat vele voordelen. “In vergelijking met de leren schacht is een schacht van dit materiaal veertig procent lichter”, zegt Fabry. “En misschien nog belangrijker: hij blijft ook lichter, want hij neemt geen vocht op. Bovendien, veel medewerkers in de bouw werken met cement, en een leren schoen kan daardoor enorm uitdrogen. Dus moet je die regelmatig schoonmaken en poetsen. Met EXTRAGUARD® heb je dat probleem niet. Je haalt er een doekje overheen en klaar.”

Ook is de nieuwe veiligheidsschoen volgens haar duurzamer. “Allereerst is het materiaal slijtvaster en gaat de schoen tot anderhalf keer langer mee. Bovendien bestaat onze zool voor 20% uit de resten van eerder gemaakte veiligheidsschoenen. De inlegzool is voor 86% gemaakt van gerecycled eco-foam. En bedenk wel: deze hele schoen wordt gefabriceerd zonder dat er een rund voor wordt geslacht.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Atlas Safety Shoes. Wil je meer weten over de specificaties van de EXTRAGUARD®? Ga naar…

 

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven