Gerelateerd nieuws

InfraTech 2023: alle grote opgaven kwamen samen in Rotterdam

Maar liefst 20.844 bezoekers passeerden in de afgelopen vier dagen de poorten van Rotterdam Ahoy voor een bezoek aan InfraTech 2023. Op de beursvloer troffen ze meer dan 500 exposanten en namen ze deel aan een kleine 200 kennissessies, workshops en lezingen, verdeeld over vijf beurshallen, verschillende themapleinen, paviljoens en theaters. Op de belangrijkste infravakbeurs gonsde het van de broodnodige innovaties en samenwerkingsverbanden. Want de uitdagingen voor de markt liegen er niet om.

De 15e editie van het grootste en belangrijkste kennisplatform van de infrabranche kwam precies op het juiste moment. Terugkerend thema tijdens veel sessies was “de enorme opgaven waar we in Nederland in de komende jaren voor staan”. Waarmee niet alleen gedoeld werd op de enorme vervangings- en renovatieopgave van bruggen, viaducten, tunnels, sluizen en kademuren, maar ook op klimaatadaptatie, de energietransitie, woningtekorten, stikstof, circulair bouwen en niet te vergeten de forse tekorten aan personeel en materiaal. 

Uitdagingen
“Het belang van InfraTech lijkt me dus evident”, zei Michèle Blom, directeur-generaal van InfraTech-gastheer Rijkswaterstaat al tijdens de opening op dinsdag. “Alle grote opgaven voor onze samenleving komen terug in deze sector. De 15e editie van deze vakbeurs valt ook nog samen met het 225-jarig bestaan van Rijkswaterstaat. De komende vier dagen gaan we bewijzen dat we al die opgaven samen aankunnen.”
Blom kreeg bijval van mede-gastheer gemeente Rotterdam. Marc van Leeuwen, directeur Projectmanagement & Engineering: “Ook Rotterdam is een stad vol uitdagingen. We zijn een deltastad en stoeien flink met water. Klimaatadaptatie is voor ons topprioriteit. We hebben dus alle overheden en marktpartijen nodig om dat vorm te geven. InfraTech helpt om al die partijen samen te brengen.”
 
Tempo en nieuwe technieken
Niet alleen aannemers, toeleveranciers, kennisinstituten, brancheorganisaties, Rijkswaterstaat, alle twaalf provincies, gemeenten en waterschappen wisten Rotterdam Ahoy te vinden. Ook studenten van verschillende technische opleidingen en de politiek gaven acte de présence.
“We hebben inderdaad uitdagingen op heel veel terreinen tegelijk”, zei minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers, die op de tweede beursdag de InfraTech Innovatieprijzen uitreikte. “Heel veel van onze infrastructuur is rond de 50 jaar oud en aan het einde van haar levensduur. De komende 10 tot 15 jaar zal er vreselijk veel vervangen of gerenoveerd moeten worden. Nog afgezien van het veranderende klimaat. Dat vereist tempo en nieuwe technieken. En het vraagt om misschien wel alle innovaties die op de beursvloer te zien zijn.” 
Harbers benadrukte dat hij de eerste minister van Infrastructuur en Waterstaat in jaren is die vele miljarden extra in de infrasector investeert. “Ieder jaar 1,5 miljard structureel erbij voor de instandhouding van al die infrastructuur. Zodat zowel grote bedrijven als het mkb weer hele mooie dingen kunnen ontwerpen en bouwen.” 

Samen met elkaar
Jan Hendrik Dronkers, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hield tijdens het CROW Infradebat op de woensdagavond een vurig pleidooi voor samenwerking. “We moeten het anders gaan doen. Met elkaar. We moeten opschalen en tempo maken. En nieuwe langdurige partnerschappen aangaan. Om met Bob de Bouwer te spreken: ‘Kunnen we het maken? Nou en of!’ Maar alleen als we aandacht geven aan de infrastructuur van onze samenwerking en het anders doen dan dat we het deden. Ik voel dat die verandering hier in de lucht hangt.” 

Stappen gezet
Exhibition Manager Annemieke den Otter is trots op de meer dan geslaagde 15e editie van InfraTech. “Zowel van exposanten als bezoekers hoor ik enorm positieve geluiden. Het is fantastisch om na 4 jaar afwezigheid weer in zulke grote getale samen te zijn en dat exposanten zo groots hebben uitgepakt. De afgelopen vier dagen hebben me veel energie gegeven. Deze editie toont de innovatiekracht en veerkracht van een fantastische sector. We hebben samen iets prachtigs neergezet.” 
 
De volgende InfraTech vindt plaats van 14 tot en met 17 januari 2025. Van 9 tot en met 11 januari 2024 is InfraTech Duitsland in Essen. 

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven