Gerelateerd nieuws

IJskoud wint NVKL Koeltrofee 2024

De NVKL Koeltrofee 2024 is dit jaar uitgereikt aan IJskoud. Het koeltechnische bedrijf ontving vanmiddag de wisseltrofee uit handen van voetbalscheidsrechter Bas Nijhuis onder toeziend oog van een deskundige jury en bezoekers op de VSK-beurs in Utrecht. NVKL, de vereniging van koeltechnische bedrijven, reikt de NVKL Koeltrofee sinds 1989 -eens per twee jaar- uit tijdens de VSK aan een bedrijf dat een innovatie in de koude- en/of klimaattechniek heeft gerealiseerd. Innovaties die kans maken op toekenning van de trofee moeten in de praktijk toepasbaar zijn en tot succesvolle resultaten leiden in technische, economische en/of maatschappelijke zin.  

Een onafhankelijke jury onder leiding van Fons Pennartz, voorzitter van de NVKL-projectgroep KANS, heeft de negen inzendingen beoordeeld en de drie genomineerden bekend gemaakt. De inzendingen varieerden van product- en dienstinnovaties tot technische innovaties. Uiteindelijk werd het product FreezerData van IJskoud als winnaar van de Koeltrofee uitgeroepen.

De kanshebbers

Uit de inzendingen werden drie finalisten genomineerd. Naast IJskoud maakten Van Kempen Koudetechniek en ACR Klimaat kans op de innovatieprijs. Van Kempen Koudetechniek stelt met hun VK-EPEX de eigenaar van een koelinstallatie in staat energiekosten te besparen, door de installatie te regelen aan de hand van de energieprijs. Aangezien de energiekosten een groot deel zijn van de exploitatiekosten, kan de eigenaar een significante besparing realiseren op de total cost of ownership. ACR Klimaat deed mee met de Triple Aqua warmtepomp met CO2 scroll-compressor. Door toepassing van deze compressoren en CO2 als koudemiddel, introduceren ze een warmtepomp die op natuurlijk koudemiddel draait, maar minder complex is dan de meeste huidige CO2-systemen. Daardoor kan deze worden toegepast in grotere DX-klimaatsystemen.

Winnende product FreezerData van IJskoud

Het product FreezerData van IJskoud is een digitaal platform dat alle relevante data van een koelinstallatie met een universele sensorset verzamelt en overzichtelijk maakt voor de monteur en de gebruiker. Met die data kan voorspellend onderhoud worden gedaan, waardoor de kosten van onderhoud dalen en uitval tot een minimum wordt beperkt. Het product is innovatief in het analyseren en gebruiken van data om koelinstallaties betrouwbaarder en duurzamer te laten draaien, terwijl het ook de monteur kan ontlasten. Dit is een belangrijke combinatie in een tijd van grote tekorten op de arbeidsmarkt, samen met een toename van duurzame koeltechnische apparaten in de markt, die geïnstalleerd en onderhouden moeten worden. De innovatie, het grote maatschappelijk nut en de schaalbaarheid van de uitrol van het product zorgen ervoor dat IJskoud is uitgeroepen tot winnaar van de NVKL Koeltrofee 2024!

Klik hier voor de website.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven