Gerelateerd nieuws

HVAC Nederland toont nieuw HLD bedieningspaneel en waterbesparende oplossingen 

Uniek zonesysteem Andel voor gerichte lekdetectie

Op Installatie Vakdagen toont HVAC Nederland de oplossingen van Andel op het gebied van lekdetectie voor water, (koel)gas en olie. Blikvanger is het nieuwe HLD-bedieningspaneel. Daarnaast worden de waterbesparende oplossingen WaterSave en FlowStop gepresenteerd.

HVAC Nederland is specialist in oplossingen voor het binnenklimaat. Het familiebedrijf is opgericht in 1999. De onderneming staat sinds jaar en dag bekend als betrouwbare partner op het gebied van luchtgordijnen, ventilatorconvectoren, luchtverdeelsystemen en lekdetectie. HVAC Nederland is distributeur van het Engelse merk Andel lekdetectie voor ons land.

Traditioneel wordt lekdetectie uitgevoerd met behulp van detectiekabels of puntsensoren. Deze toepassingen werken in de praktijk prima, maar de lekdetectie met zonesysteem van Andel doet er nog een flinke schep bovenop. Het systeem verdeelt panden en ruimtes in zones. “Dit systeem is uniek en biedt vele voordelen,“ zegt HVAC-directeur Frank Joosten. “Door de zone indeling wordt zeer gericht gedetecteerd en sneller bepaald waar het lek zit. De zoektijd wordt enorm verkort. Een groot voordeel voor de eigenaar, want hoe sneller het lek is gevonden, des te meer de schade wordt beperkt.”

Waar past men lekdetectie toe?

Lekdetectie wordt toegepast op plekken waar lekkage tot schade aan gebouwen en of mensen leidt. Bijvoorbeeld serverruimtes en andere kritische infrastructuur. Joosten: “Serverruimtes zijn uit oogpunt van lekkage zeer kritische locaties. Lekwater kan hier tot grote schade en uitval van systemen leiden, met grote gevolgen voor de gebruikers. We vergeten wel eens dat niet alleen de directe schade groot kan zijn maar vooral ook de vervolgschade. Overigens hoeft natuurlijk niet elke ruimte te worden voorzien van een lekdetectiesysteem. Het gaat vooral om situaties waarbij het bedrijfsproces ernstig wordt verstoord als er lekkage optreedt.”

Water, gas en olie

Het zonesysteem is een combinatie van meerdere detectiesystemen, zoals puntsensoren, detectiekabel, maar ook voor andere stoffen zoals gas of olie. Andel lekdetectiesystemen worden meestal toegepast voor waterdetectie. Maar kunnen ook worden gelijktijdig ingezet worden voor gas én olie. Men hoeft slechts sensoren voor de gewenste stoffen toe te voegen aan het systeem.

Gasdetectie wordt bijvoorbeeld ingezet bij airconditioning of warmtepompen (koelgas). Ook koolmonoxidedetectie is mogelijk. Oliedetectie vindt bijvoorbeeld plaats bij noodstroomvoorzieningen of daar waar hydraulische systemen staan.

HLD bedieningspaneel

HVAC levert van Andel verschillende soorten sensoren en bedieningspanelen. Het nieuwe HLD-paneel is eenvoudig te bedienen door facilitymanagers of gebouwbeheerders. Het kan bovendien worden uitgerust met sensoren voor het meten van de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Joosten spreekt van het meest complete bedieningspaneel ter wereld. “Ons systeem kent bijvoorbeeld vele mogelijkheden voor doormelding. Via het HLD bedieningspaneel kunnen doormeldingen worden afgegeven op bijvoorbeeld de mobiele telefoon van de gebouwbeheerder of via de mail.” Directe doormelding en actie via het GBS is mogelijk door de modbus-connectiviteit. Het systeem kan in geval van lekkage gas of water direct afsluiten of de afzuiging automatisch hoger zetten als een bepaalde CO2-drempelwaarde wordt overschreden. Deze drempelwaardes zijn per zone instelbaar.

WaterSave

Op Installatie Vakdagen toont HVAC ook haar water- en dus geldbesparende oplossing WaterSave, met name interessant voor de utiliteitsmarkt. Joosten: “Een hotel kan duizenden euro’s per jaar mee besparen door sluipgebruik te elimineren. Je voorkomt bijvoorbeeld dat het toilet blijft doorstromen als de spoeler blijft ‘hangen’. WaterSave zorgt met PIR-sensoren dat de watertoevoer alleen geopend is wanneer er daadwerkelijk iemand aanwezig is in de ruimte. Zo voorkomt men dat er water kan stromen, zonder dat dit enig doel dient.”

Flowstop

Voor toepassing in woningen is Flowstop een efficiënte oplossing. Dit systeem bewaakt de hoofdwaterleiding en wordt geactiveerd bij het overschrijden van drempelwaardes, zoals afwijkend gebruik in zowel tijdsduur als liters per minuut. Joosten: “Dit voorkomt waterschade tijdens afwezigheid van de bewoners. Wanneer het systeem ingrijpt, sluit dit de hoofdleiding af. Watertoevoer stopt en lekkages stoppen dan direct met lekken en zo wordt voorkomen dat er bij afwezigheid vele honderden liters verloren gaan en enorme schade veroorzaken.”

Installatie Vakdagen

HVAC Nederland staat met zijn Andel floodlineproducten op de beursvloer in Hardenberg, stand 107. Hier zijn zoveel mogelijk producten werkend te zien, zodat de bezoeker een goede indruk krijgt van de veelzijdigheid van de Andel lekdetectiesystemen.

WEBSITE

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven