amsterdam, keizersgracht, netherlands-686460.jpg

Gerelateerd nieuws

Huurprijzen stijgen minder in Europa, maar Amsterdam blijft nog steeds het duurst 

Van alle populaire steden in Europa betalen huurders in Amsterdam het meest voor een appartement (€2.200) of kamer (€940). Dit blijkt uit de International Rent Index van HousingAnywhere. Europa’s grootste platform voor de verhuur van woonruimte voor de middellange termijn. Ook laat de huurindex een opvallende trend zien: na jaren van aanzienlijke prijsstijgingen in Europa, is in 2023 een geleidelijke afname te zien in de stijging van huurprijzen. In het vierde kwartaal bedroeg de gemiddelde jaarlijkse prijsstijging over alle geanalyseerde woningtypen (kamers, studio’s en appartementen met één tot drie slaapkamers) 5,8%, de laagste van het hele jaar. 
 
De huurprijzen daalden ook gemiddeld met 0,6% voor alle woningtypen op kwartaalbasis in het vierde kwartaal, wat verklaard kan worden door correctie na bovengemiddeld hoge huurprijzen in het derde kwartaal, dat traditioneel het piekseizoen is voor verhuizingen in aanloop naar het nieuwe collegejaar.

“De jaarlijkse stijging van de huurprijzen die we dit kwartaal zien, is het laagst sinds de stijging van 3,8% in het derde kwartaal van 2021, wat een positieve ontwikkeling betekent voor de betaalbaarheid van woningen in Europa”, zegt Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere. “Om ervoor te zorgen dat deze trend zich voortzet, is het in 2024 belangrijk om de beschikbaarheid van woningen in de populairste bestemmingen in Europa aan te pakken.”

Woonhuurtrends in Nederland: Amsterdam duurste stad, Rotterdam meest betaalbaar

Als een van de meest populaire steden in Europa spant Amsterdam de kroon als de Europese stad met de hoogste huurprijzen voor zowel appartementen als kamers. Ondanks een jaarlijkse daling van 2,2% in de categorie appartementen en een bescheiden stijging van 3,3% voor kamers, heeft Amsterdam nog steeds te maken met uitzonderlijk hoge huurprijzen: €2.200 voor een appartement en €940 voor een kamer.

In de categorie studio’s is Amsterdam niet de stad met de hoogste huurprijzen. Onze hoofdstad staat op de 8e positie, met huurprijzen van €1.200, gelijk aan die in Den Haag. München is de duurste stad voor studio’s in Europa, terwijl Utrecht op de tweede plaats staat en de duurste stad is voor studio’s in Nederland, met een gemiddelde huurprijs van €1.425.

De kamerprijzen in Den Haag zijn gestabiliseerd en laten in het vierde kwartaal een daling zien van 0,6% op jaarbasis. Desondanks heeft Den Haag te maken met de hoogste huurstijging op jaarbasis voor zowel appartementen (12,9%) als studio’s (26,3%) van de onderzochte Nederlandse steden, met huurprijzen van respectievelijk €1.750 en €1.200.

Van alle Nederlandse steden die zijn opgenomen in het rapport, komen huurders in Rotterdam er het voordeligst uit als het gaat om de meest betaalbare huurprijzen voor de drie geanalyseerde woningtypen. Echter zijn de huurprijzen in Rotterdam nog steeds hoog in vergelijking met andere steden in Europa. In het vierde kwartaal van 2023 was de gemiddelde huurprijs voor een studio €1.000, wat €200 lager is dan in Amsterdam en Den Haag.

Woonhuurtrends in Europa: appartementen in mediterrane steden worden duurder 
Bij het analyseren van de ranglijsten van de duurste steden voor elk type woning voeren Nederlandse en Duitse steden de lijst aan als het gaat om de duurste steden voor kamers en studio’s. Echter, bij het bekijken van de categorie appartementen is het beeld gevarieerder, en hadden mediterrane steden ook hoge posities in de ranglijsten.

Wie droomt van la bella vita in Rome of Milaan moet ook steeds dieper in de buidel tasten voor een appartement. Na Amsterdam, de duurste stad voor appartementen, volgt Rome op de tweede plaats met een gemiddelde huurprijs van €2.000 en Milaan staat op de derde plaats met een huurprijs van €1.850. 

Ook in andere Europese bestemmingen moeten studenten en professionals rekening houden met hogere huurprijzen voor appartementen. Het is vooral interessant om te zien dat sommige Zuid-Europese steden, die traditioneel niet de duurste zijn in hun regio, de prijzen inhalen van steden met de hoogste huren. Dit geldt bijvoorbeeld voor steden zoals Valencia, Porto en Madrid, die hoge jaarlijkse huurprijsstijgingen hebben laten zien van respectievelijk 18,2%, 16,9% en 15,5%. Lissabon laat juist een unieke trend zien. In het tweede kwartaal van 2023 was het de duurste stad in Europa voor appartementen, maar in het laatste kwartaal van het jaar liet de stad een jaarlijkse prijsdaling zien van 11,3%

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven