Gerelateerd nieuws

Houtbouwprijs 2021 gaat naar hoofdkantoor Triodos in Driebergen

Het grotendeels van hout gemaakte hoofdkantoor van de Triodosbank in Driebergen is het beste houten gebouw van Nederland. Dat is zowel het oordeel van de vakjury als van het publiek. De architect – RAU Architects – nam woensdag 24 november daarom tweemaal de Nationale Houtbouwprijs 2021 in ontvangst.

Het bijzondere Triodos-bankgebouw in Driebergen is volgens de jury een logische winnaar. De vloeren, plafonds en ook zelfs de trappenhuizen zijn van hout.

Positieve relatie met omgeving
De jury: \”Het gebouw excelleert in constructie en vormgeving en heeft een heel eigen identiteit. Het gaat een positieve relatie aan met de omgeving. Het is flexibel, demontabel, remontabel en de gebruikte materialen zijn gedocumenteerd voor eventuele latere toepassingen. En er is veel hout toegepast, op een binnen het concept logische en efficiënte manier.\”

Het publiek kon de afgelopen maand zijn stem uitbrengen en zo de Publieksprijs bepalen. Ook hier was het Triodos-gebouw veruit favoriet, gevolgd door Huis Canada en het houten flatgebouw Stories in Amsterdam Buiksloterham.

Nog 3 winnaars
Naast de Houtbouwprijs waren er nog 3 andere awards te vergeven. Zo won het Koning Willem 1 College in Den Bosch de zakelijke houtbouwaward. Die wonnen ze met een ontwerp van Nieuwe Architecten uit Utrecht. De mbo-school, een ROC, is nu veel zichtbaarder met een 5 verdiepingen hoog gebouw met een houten draagconstructie. De jury: \”Een gedurfde constructie, waarin de houtbouwconstructie voor een grote groep gebruikers ook belangrijke inspiratie en leerstof vormt.\”

Een school van houten modules

In de categorie Seriematige houtbouw ging de award naar basisschool Het Epos in Rotterdam. Een concept van SeARCH Architects en aannemer De Groot Vroomshoop. Deze geheel houten school van 2 verdiepingen plus gymzaal is nadrukkelijk bedoeld als tijdelijk bouwwerk, omdat binnenkort flinke groei wordt voorzien. Dan zal de school worden gedemonteerd en op een nieuwe plek worden herbouwd en uitgebreid.

De school is gemaakt van houten modules die aan elkaar gekoppeld worden en op elkaar gestapeld. De jury: \”… kiest hier voor bewezen kwaliteit in combinatie met kosten-efficiency en herhaalbaarheid. En tevens voor een gebouw dat een enorm positieve impact heeft op de omgeving waar het is neergezet, waarbij het zichtbaar zijn van hout meewerkt in het creëren van een prettige leeromgeving.\”

Houten woonhuis in IJburg
Het Amsterdamse bureau MAATworks won in de categorie Particuliere houtbouw met een woonhuis op IJburg, Huis Canada. Het is een eengezinswoning met een grote logeerruimte voor regelmatig overkomende Canadese familie. De jury prijst het state-of-the-art niveau en de doordachte manier waarop dit huis ontworpen en geconstrueerd is met CLT (kruislaags verlijmd hout) en andere biobased materialen.

Vakjury
De vakjury bestond uit Irma Thijssen (Rijkdienst voor Ondernemend Nederland/Transitieteam circulaire Bouweconomie), Boris Zeisser (Natrufied Architecture), Eric D. De Munck (Centrum Hout), Pablo van der Lugt (AMS Institute, auteur ‘De Houtbouwrevolutie’), Wim de Groot (SHR, TU Eindhoven) en Jan Maurits Schouten (Het Houtblad).

De prijzen werden uitgereikt tijdens de Houtdag, een congres over houtbouw met nationale en internationale sprekers. De Houtdag en de Nationale Houtbouwprijs zijn een initiatief van het onafhankelijke vakblad Het Houtblad.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven