Gerelateerd nieuws

Herstel Amsterdamse kademuren met elektrische Hitachi ZX55U-6EB

H. van Steenwijk BV herstelt kademuren volgens eigen ontwikkelde methode


Foto bovenaan:
De Steenwijk methode en elektrisch werken dragen bij aan weinig overlast

In Amsterdam moet ongeveer 200 kilometer kademuur vervangen geworden, waarvan sommige kademuren soms al honderden jaren oud zijn. Bij het vervangen van een kademuur komt veel kijken. Zo liggen in de binnenstad van Amsterdam op veel plekken woonboten en zijn de wortels van de bomen vaak breed verspreid over het werkterrein. Tel daarbij op dat de beschikbare werkruimte vaak beperkt is en je hebt een flinke uitdaging te pakken. Daarom heeft
H. van Steenwijk B.V. een methode ontwikkeld die deze uitdagingen minimaliseert. Hierbij wordt de nieuwe elektrische Hitachi ZX55U-6EB ingezet om de werkzaamheden emissieloos uit te voeren.

De minigraver is sinds kort leverbaar in Nederland en deze eerste machine wordt voor dit project gehuurd via het Hitachi Premium Rental programma.

Het project waar op dit moment aan gewerkt wordt is een deel van de
Waalseilandsgracht. Hier verkeerde een stuk kademuur van 50 meter in zo’n slechte staat dat de gemeente Amsterdam het verkeer van de kade heeft gehaald om deze zo minder te belasten. Uiteindelijk moesten er maatregelen genomen worden zodat de kade weer normaal belastbaar wordt en de kade weer toegankelijk wordt voor verkeer. Omdat er beperkt ruimte beschikbaar is, er woonboten aan de kade liggen en er bomen op de kade staan is het nemen van maatregelen echter niet eenvoudig. 

Grote voordelen 

Aannemer H. van Steenwijk bestaat al 193 jaar en het bedrijf heeft door de jaren heen al vele kilometers kademuur vervangen of versterkt. In totaal telt de gemeente Amsterdam 600 kilometer kade en de komende jaren is het noodzakelijk dat er een aanzienlijk deel hiervan aangepakt wordt. Een flink deel ligt in de historische binnenstad en dat zorgt ervoor dat de opgave complex is en hoge kosten met zich mee kan brengen. Daarom hebben zij in 2021 “De Steenwijk Methode” bedacht en deze methode is dat jaar als eerste succesvol toegepast op de Prinsengracht. 

De Steenwijk methode biedt een oplossing voor meerdere problemen rondom kademuren, met een sterke focus op beperken van hinder voor de omgeving en kostenefficiëntie. Door een deel van de bestaande kade te vervangen en een ander deel te behouden, wordt de levensduur van de kademuur verlengd. Het nieuwe deel vormt de nieuwe fundatie van de kademuur. Deze fundatie is berekend met een levensduur van 100 jaar.

Deze aanpak combineert nieuwe Grout-injectiepalen met een betonsloof, waardoor de bestaande kademuur versterkt wordt. Daarnaast wordt het risico van gronderosie en uitspoeling achter de kade weggenomen door het gebruik van een onderloopsheidscherm voor de kade langs. Voor de Waalseilandsgracht is specifiek een houten scherm ontworpen met een levensduur van 30 jaar. Dankzij het gebruik van klein materieel kunnen woonboten grotendeels op hun plek blijven, blijft voetgangers- en fietsverkeer doorgang vinden, en tegelijkertijd worden de bomen op de kade bespaard. 

Emissieloos uitvoeren

Een ander groot voordeel van deze methode is dat er gebruik gemaakt wordt van klein, elektrisch materieel. Naast de boorstelling wordt bij dit project de Hitachi ZX55U-6EB gebruikt. De vijftons minigraver is qua afmetingen identiek aan de dieselversie, waarmee het een compacte binnendraaier is. Dit maakt de machine perfect om in te zetten bij verschillende werkzaamheden tijdens het project. Zo is in januari het grondwerk uitgevoerd met behulp van de Hitachi en in maart was de machine enkele weken bezig met het slopen van de kademuur. Bij de sloop werd tevens gebruik gemaakt van expansiecement, in plaats van een hydraulische sloophamer. In combinatie met elektrisch werken zorgde dit ervoor dat er maar weinig geluid werd geproduceerd en was de overlast voor de omgeving beperkt.

De ZX55U-6EB is volledig in Japan ontwikkeld en gebouwd en is sinds kort leverbaar in Nederland. Voor de werkzaamheden aan de Waalseilandsgracht huurt H. van Steenwijk BV de minigraver via het Hitachi Premium Rental programma. Hierbij is het een groot voordeel dat de machine zowel op de lithium-ion-accu accu van 39 kWh kan werken als aan een kabel. 

Tijdens het boren werd er gebruik gemaakt van een 20 voet batterijcontainer voor het laden van zowel de boorstelling als de minigraver. Na deze werkzaamheden was er altijd nog een stroompunt beschikbaar via de gemeente Amsterdam. Op deze manier was het altijd mogelijk om de machine bij te laden tijdens de lunchpauze. Hierdoor was het mogelijk om de dagelijkse werkzaamheden compleet elektrisch uit te voeren. 

Kijk voor meer informatie op www.hitachicm.nl

De machine wordt ingezet voor graaf- en sloopwerkzaamheden

De elektrische Hitachi ZX55-6EB werkt voor H. van Steenwijk aan het herstel van de kademuren

Ook voor het afvoeren van puin komt de elektrische minigraver goed van pas

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven