Gerelateerd nieuws

Schroeven: de efficiëntste verbindingstechniek in de houtbouw

Schroeven is in de houtbouw veruit de meest efficiënte verbindingstechniek; zeker als de verbindingen aan grote krachten blootgesteld worden. Schroeven zorgen niet alleen voor een stevige verbinding, maar ze zijn ook (brand)veiliger en sneller in de verwerking. In verbindingen, waarvoor eerder tientallen spijkers nodig waren, kan tegenwoordig volstaan worden met slechts een paar schroeven. Het assortiment houtschroeven is inmiddels zodanig uitgebreid dat er voor alle werkzaamheden in de houtbouw schroeven beschikbaar zijn. Niet alleen voor hout-op-hout, maar ook voor hout-beton en staal-houtverbindingen.

Omdat schroeven dankzij de schroefdraad zeer hoge belastingen kunnen opvangen en verbindingen daarnaast ook de nodige flexibiliteit geven, zijn schroeven de beste verbindingstechniek voor de houtbouw. Spijkers zijn weliswaar goedkoper, maar voor een stevige verbinding kun je met aanzienlijk minder schroeven volstaan. De montagetijd van moderne schroeven is door het ontwerp van de schroefpunt en de schroefraad, door het gebruik van coatings, de opkomst van de torx-aandrijving en krachtige, draadloze schroefmachines eveneens enorm afgenomen. Schroeven hebben bovendien een kosmetisch voordeel bij de afwerking van bouwprojecten. Dankzij materialen als edelstaal en verschillende soorten koppen, die zonder spleten of rafels in het hout verzinken, is het resultaat een fraai afgewerkt oppervlak.

“Schroeven zijn heel functioneel”, vertelt Fabian Mohr, houtschroevenspecialist bij HECO-Schrauben. “Het nadeel van spijkers, nieten en krammen is dat ze belastingen slechts in één richting opvangen en dat ze gevoelig zijn voor trillingen en schokken, waardoor ze los kunnen komen. In combinatie met een spijker- of nietpistool zijn ze wel efficiënt voor de verwerking van plaatmateriaal. Lijmen zijn vooral geschikt voor de prefabricage van houten delen in productiehallen, waar de temperatuur en de luchtvochtigheid beheerst kunnen worden. Tenslotte kun je houtdeuvels gebruiken, maar die zijn minder stevig en vanwege het voorboren erg arbeidsintensief.”

Speciale houtschroeven

HECO-Schrauben is een van de grootste schroevenfabrikanten in Europa. Het Duitse familiebedrijf kwam al in 2000 met een van de eerste, speciale houtschroeven op de markt. In de loop der jaren ontstond een uitgebreid assortiment met zo’n 2.000 verschillende soorten houtschroeven, die gebruikt worden in de meubel- en interieurbouw, de gevelbouw, de houtbouw en voor de montage van spaanplaat, MDF, glaslatten, vlonderplanken, isolatiemateriaal en zonnepanelen. Voor elke houtsoort en toepassing is er wel een schroef beschikbaar. Daarnaast levert HECO draadstangen met een lengte tot 3 meter, stalen deuvels voor staal-houtverbindingen en een gecombineerde schroefanker/houtschroef voor de montage van hout op beton.

HECO-TOPIX-plus

In 2020 introduceerde HECO-Schrauben de nieuwe HECO-TOPIX-plus met alle innovaties die HECO in de loop der jaren voor zijn houtschroeven ontwikkeld heeft. De schroeven hebben bijvoorbeeld allemaal de speciale TOPIX-Plus-punt, die het indraaien vergemakkelijkt en die tevens het splijten van het hout voorkomt. Zij hebben daarnaast een unieke, variabele schroefdraad waardoor twee houtdelen automatisch tegen elkaar getrokken worden. Voor alle schroeflengtes is de schroefdraad geoptimaliseerd en HECO heeft een nieuwe HD-drive ontwikkeld waarmee zelfs roestvrijstalen schroeven op het bit worden vastgehouden. De HD-drive is uitwisselbaar met standaard torx.

Aansprakelijkheid

Uiteraard hebben alle HECO-Topix-Plus varianten een ETA-19/0553-toelating. Het toelatingsrapport bestaat uit meer dan honderd pagina’s, waarin de verschillende toepassingen uitgebreid gedocumenteerd worden.

Overdimensionering

“Vaak worden er in bouwprojecten uit gewoonte of voor de zekerheid extra spijkers of schroeven gebruikt”, besluit Mohr. “Maar de kwaliteit van schroeven is enorm verbeterd, de toelatingen zijn erg nauwkeurig en er is goede calculatiesoftware zoals onze HCS beschikbaar, waarmee houtconstructies en de belasting daarvan goed doorgerekend kunnen worden. Als men zich aan de specificaties en de bestekken houdt, is de kwaliteit van de constructie gewaarborgd en kan de aannemer materiaal en werktijd besparen.”

Voor meer informatie over alle HECO-schroeven: zie www.heco-schrauben.nl of neem contact op met de importeur Jac. Lowie & Zoon B.V., telefoon 035-541 5958 of per e-mail: office@lowie.nl

Foto bovenaan: De nieuwe HECO-Topix-plus is leverbaar voor vele toepassingen.

(Bron foto’s: HECO) 

Schroeven zijn bijzonder geschikt voor het opvangen van zware belastingen in de houtbouw

De HCS calculatiesoftware voor houtschroeven van HECO

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven