Gerelateerd nieuws

HDM eerste West-Europese producent van SPC-producten

Aqua-Step: duurzame, circulaire producten voor vloer, wand, plafond en gevel

HDM start als eerste producent in West-Europa met de productie van innovatieve SPC-producten voor in- en exterieur. Onder de merknaam Aqua-Step komen de eerste producten op de markt: Aqua-Step XL en Aqua-Step boards. SPC (Stone Polymer Composite) bestaat grotendeels uit kalksteen met een klein percentage PVC. Een product met vele voordelen dat bovendien 100% recyclebaar is.
 
HDM produceert als eerste en enige in West-Europa vloer- en wandpanelen uit SPC en introduceert nu de eerste twee producten van een groeiend assortiment. SPC kent interessante eigenschappen: stootvast, sterk en zeer eenvoudig te verwerken. Bovendien hebben zowel de productie als het materiaal een minimale impact op het milieu. Niet voor niets verovert het materiaal momenteel de markt voor wanden en vloeren. 
 
HDM is van oorsprong Europees distributeur van decoratieve MDF-, PVC- en SPC-producten voor de doe-het-zelf en de professionele markt. Nu start de onderneming ook als producent van SPC-producten onder de noemer Aqua-Step en dat is een unicum. In eerste instantie komen er twee varianten op de markt: Aqua-Step XL en Aqua-Step boards. Dit zijn grote panelen (respectievelijk 260,5 x 32 cm en 260,5 x 97 cm) met een SolidPaint®-oppervlak, uitermate geschikt voor de afwerking van wanden in bijvoorbeeld badkamers. De panelen zijn namelijk watervast en door hun geringe dikte uitstekend geschikt om over bestaande (tegel)wanden aan te brengen. De producten zijn direct verkrijgbaar in verschillende ultramatte en hoogglans decors. 
 
Sterk en eenvoudig te monteren
SPC staat voor Stone Polymer Composite: een composiet van PVC en calcium carbonaat. Kees Tempelaars (CEO HDM) legt uit: “SPC verovert als materiaal momenteel snel de markt, vooral op het gebied van vloeren. Dat is ook niet vreemd. Het is zeer stootvast, stabiel en sterk. Wij voegen daar onze kennis en ervaring op het gebied van wandbekleding én de voordelen van SolidPaint® aan toe. Dit duurzame oppervlak geeft uitstekende bescherming tegen slijtage, krassen en vlekken. Daarnaast zijn de Aqua-Step panelen heel eenvoudig te verwerken. Je snijdt ze met een stanleymes op maat. En dankzij de Click ’N Screw verbinding zijn ze eenvoudig aan te brengen met schroeven of lijm.” 
 
Lage ecologische footprint
Minstens zo belangrijk als de praktische voordelen is de duurzaamheid van het product. Tempelaars somt op: “Aqua-Step heeft een lange levensduur en een minimale ecologische footprint. Er is geen productieafval. Het water dat nodig is tijdens de productie wordt in gesloten cyclus gebruikt. De energie komt grotendeels uit zonnepanelen. Er komt geen schadelijke uitstoot vrij want het materiaal bevat geen formaldehyde of weekmakers. Bovendien is het hele product 100% recyclebaar. De producten kunnen als grondstof worden gebruikt volgens het cradle-to-cradle principe.” 

Snel leverbaar en flexibel
HDM is bekend met het in de markt zetten van succesvolle producten. Het zelf produceren is een nieuw hoofdstuk voor de onderneming in Peer (België). Toch heeft Tempelaars er veel vertrouwen in: “We hebben de allernieuwste ontwikkelingen vanuit Azië overgenomen en gecombineerd met onze eigen patenten. Zo ontstaan producten met unieke eigenschappen. Buiten dat: transport vanuit het verre Oosten leidt steeds vaker tot hoofdbrekens. Bovendien kan je je vragen stellen over de duurzaamheid van producten die ginds geproduceerd worden. Tel je dat bij elkaar op, dan ontstaan er kansen om de productie naar België te brengen. Met onze nieuwe productielijnen kunnen we korte levertijden garanderen en flexibel inspelen op de vraag vanuit de markt.”
 
Meer producten op komst
In eerste instantie richt de productie zich op de genoemde Aqua-Step panelen. De komende maanden breidt het gamma zich uit met onder meer Aqua Click Tiles, Vinyluxe vloeren en SolidPaint®-gevelbekleding. Allemaal made in Belgium en met dezelfde sterke eigenschappen van SPC. Voor meer informatie: www.aquastep.com.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven