verbouwing

Gerelateerd nieuws

Gepland budget verbouwing lastig voor nieuwe woningeigenaren

De woningmarkt is oververhit en de verwachting is dat de hypotheekrente en huizenprijzen de komende periode blijven oplopen. Steeds vaker ziet De Hypotheker klanten die recent geholpen zijn met een hypotheek voor de aankoop van een bestaande of nieuwe woning opnieuw aan de adviestafel. Het blijkt dat het geplande budget voor de bouw/verbouwing binnen de gesloten hypotheek niet meer toereikend is.

Deze klanten zien zich noodgedwongen op zeer korte termijn op zoek te gaan naar aanvullende middelen, bijvoorbeeld het sluiten van een extra stukje hypotheek. Dit brengt echter opnieuw kosten met zich mee, zoals advieskosten- en notariskosten.

Geen financiële ruimte meer voor verbouwing

Maar dit is niet het enige nadeel. Deze extra financiering is niet altijd meer mogelijk, vooral voor klanten die door de oververhitte woningmarkt en stijgende huizenprijzen hun maximale leensom hebben ingezet voor het financieren van een bestaande of nieuwe woning. Hierdoor is er geen financiële ruimte meer om de hypotheek uit te breiden.

Ook de stijgende hypotheekrente heeft nadelige impact op de maximale leensom, waardoor klanten in sommige gevallen de financiële ruimte die zij nog hadden zien verdwijnen.

De Hypotheker verwacht dat dit probleem in de toekomst alleen maar groter gaat worden door de stijgende bouwkosten- en hypotheekrente. Door de huidige ontwikkelingen is het beoogde einddoel, met name bij langlopende nieuwbouwplannen, minder voorspelbaar geworden. Adviseurs waarschuwen hun klanten bij het bepalen van een verbouwingsbudget om altijd wat extra ruimte vrij te houden, mocht dit in de toekomst noodzakelijk zijn.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven