Gerelateerd nieuws

Gelderland zet in op prefab en circulaire woningbouw

We willen de woningbouw versnellen en verduurzamen. Met onze steun maken 7 Gelderse bouwbedrijven de omslag naar prefab woningbouw. Waarbij ze zoveel mogelijk circulaire materialen en biogrondstoffen gebruiken. Hiervoor stellen we € 1 miljoen beschikbaar.

Natuurlijk Sneller Bouwen

Gelderland kent veel (toeleverende) bouwbedrijven. Met de tenderregeling genaamd: ‘Natuurlijk Sneller Bouwen’, helpen we bouwbedrijven bij het versnellen en verduurzamen van het productieproces. Deze regeling draagt ook bij aan het terugdringen van het arbeidstekort in de bouw. Door de digitalisering van productieprocessen zijn er minder of andere mensen nodig voor de woningbouw.

“Sneller, schoner en goedkoper”

“De woningnood in Gelderland is hoog. Er moeten 100.000 woningen worden bijgebouwd. Fabrieksbouw draagt daar aan bij. Het versnelt de woningbouw, maakt woningen betaalbaar en zorgt ervoor dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen. Sneller, schoner en goedkoper!”

Peter Kerris

Gedeputeerde wonen

Van prefab tot houtbouw

De 7 winnaars van tenderregeling Natuurlijk Sneller Bouwen zijn: 

  • Eco Plus Casco uit Nijmegen (biobased woningbouw)
  • Heko Spanten uit Ede (opschaling modulaire bouw)
  • Draisma Bouw uit Apeldoorn (duurzame houtbouw)
  • De Prefab Fabriek uit Culemborg (fabrieksbouw)
  • Strematek Houtskeletbouw uit Vuren (houtskeletbouw)
  • Heijnen Bouwgroep uit Aalten (naar bouwindustrie 4.0)
  • De Vree en Sliepen uit Tiel (opzet prefab productielijn) 

Een team van experts uit het werkveld beoordeelde de inzendingen. De 7 bouwbedrijven scoorden de meeste punten op criteria als de bouwtijd van een woning, het aantal woningen dat wordt gerealiseerd, het verminderen van grondstofgebruik én het hergebruik van materialen. Zij ontvangen een subsidie van € 100.000 tot € 200.000 voor de uitvoering van hun project.

De woningbouw versnellen

Door de omslag naar fabrieksbouw kunnen winnende bouwbedrijven de komende 8 jaar 6500 extra woningen bouwen. De doorlooptijd van de bouwproductie wordt ingekort en bij een aantal bouwbedrijven zelfs gehalveerd. Meer dan 85% van de bouwmaterialen wordt hergebruikt in het productieproces.

“Sneller, schoner en circulair”

“Met deze tender laten we zien dat bouwbedrijven niet alleen sneller kunnen bouwen, maar juist óók circulair. En dat is winst voor woningzoekenden, bouwbedrijven en onze leefomgeving. Want door prefab te combineren met duurzaamheid gaat het sneller en circulair. Tegelijkertijd maken we ook werk van de grondstoffentransitie in Gelderland!”

Helga Witjes

Gedeputeerde economie

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven