Gerelateerd nieuws

Flexwoningen blijven belangrijk in Zuid-Holland

In Zuid-Holland willen we zo snel mogelijk mensen aan een thuis hebben. Een van de oplossingen is het bouwen van Flexwoningen. Dat zijn volwaardige woningen, die je snel en tijdelijk kunt neerzetten. De afgelopen jaren zijn zo duizenden mensen aan een plek geholpen, blijkt uit het rapport “De kloof overbrugd” waarin de het flexprogramma van de afgelopen jaren is geëvalueerd.

Sinds 2019 is in de provincie begonnen met de bouw van flexwoningen. Met geld van de Rijksoverheid, hulp van woningcorporaties en enthousiasme bij gemeenten is veel voor elkaar gekregen. De oorlog in Oekraïne en de mensen die daardoor snel een dak boven hun hoofd nodig hebben, zijn dit soort huizen extra belangrijk geworden.

Spoedzoekers

Vooral ‘spoedzoekers’ zijn op deze manier aan woonruimte geholpen. Het gaat dan om bijvoorbeeld de Oekraïense vluchtelingen, maar denk ook aan starters, gescheidenen en dak- en thuislozen. Deze huizen zijn namelijk bedoeld als een snelle manier om aan extra sociale huurwoningen te werken. Zo ontstaat een flexibele woningvoorraad naast de bestaande bouw, een aanvulling dus.

Uit de evaluatie blijkt dat deze manier van werken goed bevalt. Flexwoningen zijn allang geen containers meer die snel zijn omgebouwd tot een slaapplek. Wie tegenwoordig de voordeur opendoet komt in een volwaardig appartement terecht, compleet met alle (vaak duurzame) voorzieningen.

Gedeputeerde Anne Koning bezocht de afgelopen maanden verschillende flexwoningen en ziet de mogelijkheden: “Hiermee lossen we problemen op. In onze provincie zijn nog plekken zat waar we flexwoningen kunnen neerzetten, laten we dat doen. Naast de normale bouw is dit de manier om mensen snel aan een thuis te helpen.”

Tijdelijke oplossingen

De woningen zijn per definitie tijdelijke oplossingen. Uiteindelijk blijft de provincie doorbouwen aan permanente bouw op de plekken waar ook in de verre toekomst huizen kunnen staan. Daarin verschilt deze manier van bouwen, juist omdat dit soort complexen ook op plekken gezet worden of in leegstaande gebouwen komen waar permanente woningbouw om allerlei redenen nu in de komende jaren niet mogelijk is. Denk aan bedrijventerreinen of leegstaande kantoren en scholen.

Die tijdelijkheid is niet alleen een nadeel. De woningen kunnen vaak verplaatst worden en kunnen dus van locatie naar locatie. Dat betekent ook dat gemeenten op terreinen die enkel tijdelijk beschikbaar zijn woningen kunnen realiseren. “Ik hoop dat wethouders die kansen nog sneller gaan zien,” zegt gedeputeerde Koning.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven