Gerelateerd nieuws

Faay scheidingswanden: duurzaam, geluidsisolerend, brandwerend en snel en simpel te monteren

De scheidingswanden van Faay Wanden en Plafonds zijn ideale oplossingen in de zakelijke markt. Ze zijn geluidsisolerend en brandwerend, schroefvast en zeer snel te monteren. Massieve scheidingswanden met een kern van vlasscheven met aan weerszijden een toplaag van gipskarton.  Volgens de Nationale Milieu Database de meest milieuvriendelijke scheidingswand. Faay belevert onder meer Ikea en Jumbo.

Commercieel directeur Monique de Vos is blij met deze eerste plaats in de nationale milieubarometer. ‘’We bestaan dit jaar vijftig jaar en al die tijd zijn we in feite al biobased. Geen wonder, als je bedenkt dat de productie van onze belangrijkste grondstof, vlas, geheel CO2 vrij verloopt. Het vlas wordt verbouwd in Noord – Frankrijk, België en Zeeuws Vlaanderen.  Op Europese schaal kan het dus  als een lokaal product worden beschouwd. Het aantal autokilometers dat nodig is om het naar onze fabriek in Vianen te brengen, is relatief klein.’’  Milieubewustzijn speelde ook een belangrijke rol bij de oprichter van de onderneming, de vorig jaar overleden Cees Faay. Hij zocht een onuitputtelijke grondstof en kwam uit bij vlas.

Behoefte aan woonruimte

De scheidingswanden met een massieve vlaskern worden gebruikt in nieuwbouw, renovatie en transformatie. Vooral dat laatste is in deze tijd van woningschaarste actueel. Behoefte aan betaalbare extra woonruimte is er nog steeds. Transformatie van kantoor naar woningen is zeker één van de oplossingen. Diverse gemeenten stimuleren dit ook.  Bovendien komt transformatie de leefbaarheid van de wijk ten goede. Dit thema is nu nóg actueler geworden door de toestroom van Oekraïense vluchtelingen. Diverse leegstaande panden in het hele land worden momenteel in rap tempo getransformeerd voor de opvang van voornamelijk vrouwen en kinderen.

Prefab, efficiënt en flexibel

De scheidingswanden hebben een eenvoudige constructie en worden gemonteerd op speciale vloersteunen.  Het concept is doordacht. Door een eenvoudige veer-groefverbinding zijn deze wanden snel en eenvoudig te plaatsen. Ook zijn in elk paneel standaard twee leidingschachten  voor kabels voorgefreesd. Monique de Vos: ‘’Onze prefabproducten hoeven op de bouwplaats niet meer te worden gefreesd, dat scheelt flink in de tijd. De leidingschachten bieden optimale indelingsvrijheid, ook achteraf! De voorzetwanden zijn  een droog afbouwproduct.  Je hebt dus tijdens de montage niet te maken met droogtijden op de bouwplaats.’’

Hoge draagkracht en schroefvastheid

De vlaskern zorgt voor stabiliteit en een zeer hoge schroefvastheid (100 kg per spaanplaatschroef, 120 kg per houtdraadbout, zonder pluggen). Op elke plek in de wand kunnen voorwerpen worden bevestigd, ook van groot gewicht. Een piano in de showroom van Faay, hangend aan slechts één bout, bevestigt dit.

Brandveiligheid als ambitiepunt

De wanden hebben een kern van vlas. Vlas verkoolt  bij brand, waarbij de gevormde koollaag een afsluitende werking heeft. Dit vertraagt de brand aanzienlijk. Faay maakt zich sterk voor brandwerende oplossingen, getest volgens de laatste normen, met als resultaat dat 99,9 procent van haar productenaanbod nu gecertificeerd is volgens EN1364-1. “Het bewaken van de brandveiligheid staat bij ons centraal. Door uitgebreide testen uit te voeren, zorgen we ervoor dat we altijd de juiste combinatie vinden. Deze informatie is voor ons van onschatbare waarde.’’

Verduurzaming kantoorgebouwen,

Monique de Vos: ’’Zeer actueel in kantoorgebouwen is het verplichte C-label voor kantoren in 2023.  Vanaf die datum moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw  niet aan de eisen, dan mag het  niet meer als kantoor worden gebruikt.” Voor het behoud van verhuurbare m2 biedt na-isoleren met een slank systeem veel voordeel. De oplossing die Faay hiervoor biedt is het W’all-in-One systeem. Bestemd voor het thermisch (na)isoleren aan de binnenzijde van wanden. Het element bestaat uit een PIR hardschuim isolatieplaat met een vezelvrije kern, aan twee zijden voorzien van een alu meerlagen complex en aan één zijde van een 9,5 mm gipskartonplaat.  Deze platen worden met FAAYFOAM montageschuim direct tegen de wand/muur bevestigd, zonder luchtspouw of met schroeven bevestigd op verduurzaamd houten latten.  W’all-in-One is dé oplossing bij renovatie, energielabelverbetering en comfortverhoging.                                                          

W’all-in-One voorzetwanden hebben een hoog rendement per m2 bij een minimale dikte, doordat PIR al in geringe dikte een hoge isolatiewaarde heeft. De warmte-isolerende eigenschappen van de wanden dragen bij aan CO2-reductie dus aan een lagere energierekening. Met als extra voordeel  ruimtebesparing van wel 50%(!) vergeleken met een traditionele voorzetwand op basis van minerale wol.                                                                         

Of het nu gaat om een transformatieproject van kantoren naar appartementen, een verbouwing van een school of een renovatieproject, voor ieder probleem biedt Faay een juiste en passende oplossing.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven