Gerelateerd nieuws

Btw-tarief 0% voor zonnepanelen op of bij een woning per 2023

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2023 het btw-tarief op zonnepanelen verlagen van 21% naar 0%. Dit nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op of bij een woning. Als leverancier of installateur bereken je de factuur dus met 0% btw. Jouw klant betaalt nu 21% btw voor zonnepanelen op of bij een woning. De klant vraagt de btw terug van de Belastingdienst. Met dit wetsvoorstel is deze extra stap niet meer nodig omdat de klant geen btw meer betaalt.

Wanneer geldt die 0%?

Met een woning wordt bijvoorbeeld ook de garage, schuur of tuin bedoeld. Of een vakantiewoning. Wanneer je zonnepanelen installeert op of bij een bedrijfspand waar ook een woonbestemming op zit en de zonnepanelen voor de woning worden gebruikt, dan mag je ook 0% btw op de factuur rekenen.

Het moment waarop je de factuur verstuurt, bepaalt met welk btw-tarief je rekent. De hoofdregel is: wanneer je de factuur in 2022 verstuurt, dan reken je met 21%. Ook wanneer de levering plaatsvindt in 2023. Verstuur je de factuur in 2023, dan reken je met 0%.

Zonnepanelen en zonnepanelen als dakbedekking

Het btw-tarief van 0% geldt voor zonnepanelen en zonnepanelen als dakbedekking (PV) en de installatie daarvan, op of bij een bestaande woning. Onder installatie valt niet alleen de bevestiging van de zonnepanelen. Werkzaamheden die direct noodzakelijk zijn voor het aanbrengen en functioneren van de zonnepanelen vallen ook onder de installatie. Bijvoorbeeld het aanleggen van kabels, het aanpassen (en de ombouw) van de meterkast in verband met de aanschaf van zonnepanelen, de levering van elektrakabels, (micro) omvormers, montagemateriaal, producten om de zonnepanelen aan het dak te bevestigen (zonnepaneelsteunen) en zogenoemde optimizers.

Werkzaamheden met btw-tarief 21%

Werkzaamheden die niet vallen onder de installatie van zonnepanelen zijn bijvoorbeeld: het installeren van een warmtepomp, accupakket, de versteviging of verzwaring van een dak vallen niet onder installeren. Hiervoor geldt het 21%-tarief.

Bewijs in administratie

Je moet als leverancier of installateur kunnen bewijzen dat de zonnepanelen op of bij een woning zijn geïnstalleerd. Dit kan bijvoorbeeld met een schermprint van het adres in BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen). Bewaar dit bewijs goed, samen met je lopende administratie. De Belastingdienst kan bij een controle de administratie opvragen.

Klanten informeren

Dit wetsvoorstel betekent voor de meeste klanten minder administratie. Je kunt hen hierop wijzen, vooral in de laatste maanden van 2022 en begin 2023. Je kan je  klanten verwijzen naar www.belastingdienst.nl voor meer informatie over dit wetsvoorstel.

Definitief in december

Dit voorstel is onderdeel van het Belastingplan 2023. Als de Tweede en Eerste Kamer dit voorstel goedkeuren, gaat het vanaf 1 januari 2023 in. Omdat de Belastingdienst de sector de tijd wil geven om zich voor te bereiden, geeft zij nu alvast informatie over dit wetsvoorstel. 

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven