Gerelateerd nieuws

Nederlandse huizen steeds energiezuiniger: helft heeft groen label

Ons land maakt grote stappen in het verduurzamen van woningen. Bijna de helft van onze huizen (48,7%) heeft een groen label (A of B). Dat zijn de hoogste categoriën qua energiezuinigheid. Regionaal zijn er wel grote verschillen. Zo gaat het in Flevoland zelfs om 73,8%, terwijl in Limburg slechts 42,1% van de huizen energiezuinig is. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS. 

Elke woning die tegenwoordig wordt verkocht of verhuurd, is verplicht een energielabel te hebben. Daarbij staat A voor energieneutraal en G voor een energieslurpende woning. De huizen met energielabel A of B zijn goed geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en hebben meestal een duurzame energiebron. Joris Kerkhof, expert energie bij Independer: “Meer huizenbezitters kiezen voor het verduurzamen van de woning en daar valt op lange termijn ook geld mee te besparen. Met dit zonnige weer renderen zonnepanelen bijvoorbeeld erg goed. Als je meer opwekt dan je verbruikt, dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding. Veel mensen weten alleen niet dat die vergoeding per leverancier verschilt. Zoek dat dus goed uit”.  

Hier staan de meeste energiezuinige woningen

Koploper qua zuinige woningen is Almere een stad met relatief veel nieuwbouw. Hier is momenteel al 86,8% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Lansingerland (74,4%) en Pijnacker-Nootdorp (74,2%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis.. De top 5 gemeenten in Nederland met het hoogste percentage ‘groene’ woningen is als volgt:

  1. Almere, Flevoland: 86,8% heeft een groen energielabel 
  2. Lansingerland Zuid-Holland: 74,4% heeft een groen energielabel 
  3. Pijnacker-Nootdorp: Zuid-Holland: 74,2% heeft een groen energielabel
  4. Zeewolde, Flevoland: 73,5% heeft een groen energielabel
  5. Barendrecht: Zuid-Holland: 71,9% heeft een groen energielabel.

Benieuwd of er in jouw gemeente veel energiezuinige woningen staan? Bekijk dan hier de energielabel kaartjes.

Terschelling meeste energieslurpers  

In Leidschendam-Voorburg heeft slechts 27,5% van de woningen energielabel A of B. Nergens in Nederland is dit percentage zo laag. Ook in het Limburgse Simpelveld (28,2%) staan naar verhouding weinig duurzame huizen. Het Zuid-Hollandse Ridderkerk komt met 29,9% als derde slechtste uit de bus.

“Omgerekend gaat het om zo’n 400.000 woningen in Nederland met een zeer hoog energieverbruik. Tot het einde van dit jaar heeft de overheid voor de prijzen van gas en stroom een prijsplafond ingesteld, wat er daarna gaat gebeuren is nog onzeker. Maar er zijn al energieleveranciers die contracten aanbieden die goedkoper zijn dan het prijsplafond. Als je voor zekerheid wilt gaan, dan kun je nu een jaarcontract afsluiten. Dan weet je zeker dat je deze winter prijzen betaalt die onder het energieplafond liggen”, aldus Independer expert Joris Kerkhof.   

In de kabinetsplannen staat dat de energievoorziening in 2050 bijna helemaal duurzaam moet zijn. Toch heeft momenteel nog 8,2% van de Nederlandse woningen de ‘energieslurpende’ labels F of G. In Friesland, Groningen, Limburg en Zeeland gaat het zelfs om ruim 1 op de 10 woningen. Lokaal zijn de uitschieters nog groter. Zo heeft op Terschelling ruim een kwart van de woningen energielabel F of G.

Meer details en cijfers vind je op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/energie/info/besparen/energielabel/onderzoek/helft-woningen-groen-label

 

 
   
   
  
 
Blijf op de hoogte
Scroll naar boven