Gerelateerd nieuws

Elektrificatie leidt tot minder uitstoot, efficiënter werken en beter rendement 

Elsto Drives & Controls biedt klantgerichte oplossingen in bouw en infra


De overheid stelt steeds meer duurzaamheidseisen aan het bedrijfsleven. Elektrificatie is één van de mogelijkheden om emissieloos te werken. Elsto Drives & Controls elektrificeert machines en biedt oplossingen voor de bouw en infra, die leiden tot minder uitstoot. Andere voordelen zijn efficiënter en flexibeler werken, beter rendement en minder geluidshinder.

De aandrijf- en besturingsspecialist uit Voorhout produceert en levert hoog specialistische aandrijvingen en daarbij behorende besturingsoplossingen. Daarnaast is er een standaard aanbod met een voorraad van een kwart miljoen producten, onder meer (servo) motoren, lineaire aandrijvingen, frequentie regelaars, overbrengingen en andere componenten.

Algemeen directeur Gert-Jan Zevenbergen en Key Account Manager Hans Korteweg vertellen dat Elsto veel meer is dan onderdelenleverancier. “Als systemintegrator bieden we oplossingen van ontwerp tot en met inbedrijfstelling. De opdrachtgever vindt bij ons meerdere producten en diensten onder één dak. Wij zijn het aanspreekpunt en ontwikkelen op klantspecificatie maatwerkoplossingen in nauwe samenwerking met de opdrachtgever. De oplossingen die Elsto Controls biedt variëren van 24V tot aan 800V batterijspanning.”

Emissieloze rupskraan

Aannemingsbedrijf R. Breure in Zwanenburg heeft inmiddels de eerste elektrisch aangedreven en dus emissieloze rupskraan in gebruik. Breure heeft een bestaande 8,5 tons rupskraan omgebouwd van diesel naar elektrisch en deed het rekenwerk samen met Elsto op basis van het benodigde maximale vermogen van 34 kW, uitgaande van dieselspecificaties. Korteweg: “Elektrische aandrijving gebruikt alleen vermogen als het voertuig in werking is, in tegenstelling tot hydrauliek. Het rendement van elektrische aandrijving is dan ook een stuk groter”.

De standaard elektrisch verkrijgbare 8,5 tons rupskranen kunnen niet de hele dag de benodigde werkzaamheden van Breure verrichten zonder bij te laden. Met deze gezamenlijk ontwikkelde machine kan nu wel tien uur achtereen worden gewerkt. Hiervoor moest wel een batterij-deel achter de cabine geplaatst worden. Onder de ‘motorkap’ was te weinig ruimte. Het ontwerp van het batterijpakket, met een capaciteit van 126 kWh, is gebouwd door Elsto’s partner Intercel uit Haarlem.

Geluidshinder

Elektrificatie vermindert geluidhinder. Korteweg: “Machinelawaai is een probleem in de bouw en infra. Elektrisch aangedreven machines zijn stil, waardoor de machinist makkelijker kan communiceren met personeel naast de kraan. Ook de omgeving heeft baat bij stille machines. Met elektrisch materieel mag je ‘s morgens in gemeentes al om zes uur beginnen. Met een dieselmachine doorgaans pas twee uur later. Opdrachtgevers in de binnenstad, maar ook opdrachtgevers die in de natuur werken, kiezen voor stille maai- of baggermachines en steeds minder voor diesel.” Elsto heeft bijvoorbeeld onlangs een elektrificatieproject uitgevoerd voor Stienstra en van der Wal bij een duwboot en een damwandkraan voor een natura 2000 gebied.

Noodvoorziening

De frequentieregelaars van Elsto zijn naast de DC aansluiting standaard voorzien van een drie fase aansluiting. Dit biedt de mogelijkheden om bij te laden en om het rupsvoertuig van een noodstroom te voorzien, wanneer de batterij defect is geraakt. Het bouwproces wordt hierdoor flexibeler. Je kan nog net even een half uurtje langer doorwerken om dat ene karwei af te maken. Bovendien voorkomt de oplossing gesleep met zware accu’s naar een laadplek.

Elsto levert ook de koppeling tussen de besturing en de aandrijving. Dit werkt twee kanten op. De kraanmachinist leest op zijn cabinescherm (HMI) alle relevante gegevens af zoals de batterijcapaciteit en statusmeldingen en kan gewenste machine instellingen aanpassen.

Waterstof

Zevenbergen: “Wanneer er heel veel batterijcapaciteit nodig is, wordt een batterij te zwaar en te duur. Dan heeft Elsto Control op dit terrein al kennis opgebouwd om een waterstofcel aan het batterijpakket toe te voegen”. Deze zogenaamde ‘fuelcell’ maakt van waterstof elektriciteit die het batterijpakket ondersteunt, waardoor deze veel kleiner gekozen kan worden.

Subsidie

Bouw- en infra ondernemers kunnen overheidssubsidie krijgen op duurzame investeringen. Elsto adviseert bij het indienen van de aanvraag.

Stokvis Group

Elsto Drives & Controls is onderdeel van Stokvis Group, met zestien dochterondernemingen, achttien locaties en bijna vijfhonderd medewerkers actief op het gebied van engineering, productie, services en verkoop voor machinebouw en lieren, aandrijven en besturen, tillen en verplaatsen, voertuigtechniek, water en marine.

Klik hier voor de website.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven