Gerelateerd nieuws

Eerste regionale woondeals getekend in Deventer

In Deventer heeft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) de eerste 2 regionale woondeals ondertekend met gemeenten, de Provincie Overijssel en diverse marktpartijen. In een woondeal staan afspraken over het snel bouwen van nieuwe woningen en wat daar verder voor nodig is. In Deventer gaat het om 7.000 woningen in de komende jaren. 

 

Deventer is daarmee een van de eerste gemeenten die een regionale woondeal ondertekent. Overijssel is de 1e provincie die de stap zet om het woningtekort aan te pakken. Voor 2030 moeten in de regio minimaal 42.300 huizen gebouwd worden. 

 

Betaalbare woningen

In de 2 regionale woondeals van Overijssel is onder meer vastgelegd waar kan worden gebouwd, voor welke doelgroepen en in welke prijscategorie. Belangrijk is dat het om betaalbare woningen gaat. In totaal gaat het om 42.300 woningen, waarvan 7.000 in Deventer. 

 

Stevige groei

“Deventer heeft deze extra woningen keihard nodig, omdat we stevig doorgroeien”, zegt wethouder Rob de Geest (Wonen). “Mensen komen graag in Deventer wonen en wie hier woont, wil niet meer weg. Dat betekent dat we in elk geval tot 2035 zo’n 11.000 woningen moeten bouwen om die groei goed op te vangen.”

 

Samenwerking

Ook wethouder Liesbeth Grijsen (Ruimtelijke Ontwikkeling) is verheugd met de regionale woondeal: “Het mooie is, dat we als gemeenten en provincie samen zijn opgetrokken met marktpartijen zoals woningcorporaties en ontwikkelaars. We zien allemaal de urgentie, pakken onze verantwoordelijkheid en dragen op onze manier bij om de woningcrisis tegen te gaan.”

 

Woningbouwopgave

Deventer heeft eerder dit jaar meer dan € 30 miljoen van het kabinet gekregen om de woningen voor de stad te bouwen. Daarmee kan de gemeente in en rond de Centrumschil en Keizerslanden de verkeerswegen stevig aanpakken en verduurzamen. Dat is nodig vanwege de vele extra woningen. De totale kosten daarvan bedragen € 60 miljoen voor de komende jaren, waarvan ongeveer het rijk de helft betaalt. 

 

Centrumschil

Na de ondertekening van de woondeals heeft minister De Jonge een rondleiding gekregen in het Havengebied en rond het Roto Smeets-terrein. Oude bedrijfscomplexen maken plaats voor honderden woningen die hier de komende jaren verrijzen. De ontwikkeling van deze zogenoemde Centrumschil zal profiteren van de steun die er vanuit het kabinet is toegekend.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven