Gerelateerd nieuws

De toekomst van de bouw: Heidelberg Materials lanceert evoZero®, het eerste net-zero cement door CO2-afvang ter wereld

Onder het nieuwe merk evoZero introduceert Heidelberg Materials het eerste net-zero cement door CO2-afvang ter wereld aan klanten in Europa. evoZero bereikt zijn net-zero voetafdruk door de toepassing van CO2-afvang- en opslagtechnologie in de fabriek van Heidelberg Materials in Brevik, Noorwegen, zonder compensatie van kredieten die buiten de waardeketen van het bedrijf worden gegenereerd.

“De lancering van onze unieke evoZero producten is een paradigmaverschuiving in de decarbonisatie van onze sector,” zegt Dr Dominik von Achten, Chairman of the Managing Board van Heidelberg Materials. “CO2-afvang en -opslag is een baanbrekende technologie voor de bouwmaterialenindustrie en wij zijn koplopers in het op grote schaal toepassen ervan. Met evoZero bieden we onze klanten het meest innovatieve, wereldwijd unieke product in de sector, waarmee ze baanbrekende, milieuvriendelijke bouwprojecten kunnen realiseren. Ik ben erg trots op de toewijding en passie van iedereen die betrokken is bij ons baanbrekende project in Brevik.”

“CO2-afvang, -gebruik en -opslag (CCUS) is een voorwaarde voor onze industrie om Net Zero te bereiken en van vitaal belang voor het bouwen van de maatschappij van de toekomst”, zegt Dr. Nicola Kimm, Chief Sustainability Officer. “evoZero draagt bij aan zowel onze eigen ambitieuze CO2-reductiedoelstellingen als die van onze klanten.”

evoZero cement zal beschikbaar zijn in twee versies, afhankelijk van de locatie van de klant. evoZero Carbon Captured Brevik wordt rechtstreeks geleverd vanuit de CCS-fabriek in Brevik, Noorwegen, en heeft een net-zero voetafdruk over de hele levenscyclus. Klanten in andere Europese landen kunnen kiezen voor evoZero Carbon Captured, dat wordt geleverd vanuit nabijgelegen fabrieken, terwijl gebruik wordt gemaakt van de unieke CO2-besparende eigenschappen die in Brevik worden gerealiseerd. evoZero Carbon Capturedheeft een net-zero voetafdruk bij levering.

Voor beide producten zijn de CO2-vastleggingskenmerken transparant en traceerbaar door gebruik te maken van de kracht van blockchaintechnologie, waardoor klanten van Heidelberg Materials een verifieerbaar CO2-bewijs ontvangen voor hun evoZero aankoop. Door gebruik te maken van gevestigde principes zoals massabalancing en book-and-claim, werden de CO2-afvang- en emissieboekhoudmechanismen onafhankelijk beoordeeld door een externe verificateur.

Jon Morrish, lid van het Managing Board van Heidelberg Materials en verantwoordelijk voor de Group area Europe: “Met evoZero bieden we onze klanten in heel Europa nu een nieuwe en unieke oplossing om hun marktpositie te versterken. evoZero stelt hen in staat om innovatieve bouwprojecten te implementeren om actief vorm te geven aan de Groene Transformatie en om concurrentievoordelen te behalen bij hun op duurzaamheid gerichte stakeholders.”

Klanten zullen profiteren van volledige flexibiliteit en vertrouwde productprestaties. Omdat de CCS-technologie de chemische samenstelling en prestaties van het cement niet zal veranderen, omvat evoZero het volledige cementassortiment, van conventioneel CEM-I met de hoogste sterkte tot CEM-III. Daardoor kan evoZero voor allerlei toepassingen worden gebruikt.

evoZero-producten zullen in heel Europa verkrijgbaar zijn. Tijdens de voorverkoopfase die nu aan de gang is, kunnen klanten al bestellingen plaatsen en de eerste partijen evoZero veiligstellen voor hun eigen duurzame bouwprojecten.

Brevik CCS is ‘s werelds eerste grootschalige CO2-afvanginstallatie in een cementfabriek. De mechanische voltooiing van de installatie staat gepland voor eind 2024. Zodra de installatie operationeel is, zal 400.000 ton CO₂ per jaar worden opgevangen en opgeslagen, wat overeenkomt met 50% van de uitstoot van de fabriek – en gelijk staat aan het van de weg halen van ongeveer 180.000 auto’s. Heidelberg Materials volgt een duidelijke, wetenschappelijk onderbouwde aanpak om zijn CO2-voetafdruk te verminderen door middel van product- en procesinnovatie en CCUS op industriële schaal. Met de CCUS-projecten die al zijn gestart, wil het bedrijf tegen 2030 cumulatief 10 miljoen ton CO₂ besparen.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven