Gerelateerd nieuws

Een op zes Nederlanders ontevreden over isolatie woning

Het is vandaag de Dag van de Duurzaamheid en in dat kader vroeg vergelijkingssite Slimster.nl 2000 Nederlanders hoe tevreden zij zijn over de isolatie van hun woning. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel Inzicht. Een op de zes ondervraagden geeft aan enigszins tot zelfs zeer ontevreden te zijn. Onder huurders is dit meer dan een kwart. De financiën zijn voor het gros (40 procent) de reden waarom hun huis nog niet optimaal geïsoleerd is.

Met name in Noord- en Zuid-Holland en Groningen is de ontevredenheid over de woningisolatie groot. Maar waar de meesten dus aangeven het geld er niet voor te hebben om hiermee aan de slag te gaan, is dit zeker niet de enige reden. Zo geeft ruim 14 procent aan eenvoudigweg niet te weten waar ze moeten beginnen. Een op de tien geeft daarnaast aan het te veel gedoe te vinden, cq. er geen zin in te hebben.

Huurders in het nauw

Specifiek bij mensen in een huurwoning speelt er daarnaast nog iets anders. Want waar woningbezitters nog zelf invloed kunnen uitoefenen op de mate van isolatie van hun woning, geldt dat niet voor huurders. Zij zijn immers afhankelijk van de inspanningen van hun verhuurder. De ondervraagden met een huurwoning zijn dan ook aanzienlijk minder te spreken over de isolatie daarvan. Ruim 26 procent is ontevreden en het grootste deel (27,5 procent) beoordeel de mate van isolatie als ‘neutraal’. De houding van de verhuurder is daarbij bepalend. Bijna zeven op de tien ontevreden huurders geeft aan dat hun verhuurder niet wil meewerken aan het beter isoleren van hun huurwoning.

Wat dan ook niet meewerkt is de onlangs ingevoerde verplichte ‘vleermuischeck’ bij spouwmuurisolatie. Dit doet de kosten van spouwmuurisolatie met enkele duizenden euro’s per woning oplopen. Slimster vermoedt daarom dat verhuurders hierdoor voorlopig nog eens extra terughoudend zullen zijn met het na-isoleren van hun woningportefeuille. De vergelijkingssite berekende onlangs dat huurders daarmee gemiddeld 300 euro aan bespaarde energiekosten per jaar mislopen.

Risico op gasprijsstijging

Vanzelfsprekend leidt slechte isolatie tot meer gasverbruik en dus hogere kosten. Steeds meer huishoudens sluiten daarom inmiddels weer een vast energiecontract af. De gasprijs die zij dan een of meerdere jaren vastleggen, ligt echter nog altijd zo’n 50 procent hoger dan wat tot pakweg twee jaar geleden gebruikelijk was. Daarnaast heeft een gedeelte nog altijd een variabel contract, waarbij de prijzen tussentijds kunnen worden aangepast als de prijs op de markt oploopt. Gezien de instabiliteit van de huidige gasmarkt, vooral als gevolg van de oorlog in Oekraïne, valt dat laatste niet uit te sluiten. Met name huishoudens in slecht geïsoleerde woningen zullen dan financieel hard geraakt worden, ook aangezien het prijsplafond op energie vanaf 1 januari niet meer van kracht is.

Waar te beginnen?

Een op de zeven ondervraagden uit het onderzoek wil dus best aan de slag met isoleren, maar weet niet waar te beginnen. Niet verwonderlijk, zo stelt Marvin Grouw van Slimster, gezien de keur aan verschillende mogelijkheden. “Afhankelijk van je woning kun je aan de slag met vloer-, bodem-, dak-, gevel- en spouwmuurisolatie of is het slim om te beginnen het beter isolerend glas. Qua prijs en rendement zit daar nogal wat verschil tussen, terwijl er per type isolatie ook weer verschillende voorwaarden zijn”, aldus Grouw. Op haar website toont Slimster een overzicht van de verschillende soorten isolatie en de bijbehorende zaken om rekening mee te houden.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven