Gerelateerd nieuws

Een Houseboat als oplossing voor starters op de huizenmarkt?

De woningmarkt is overspannen en vooral starters hebben weinig tot zelfs geen mogelijkheden om op zichzelf te gaan wonen. TMB-Bouw ziet juist kansen doormiddel van bewoning op Houseboats. Letterlijk een woning op het water. Maar hoe krijgen zij onder andere de gemeente en regelgeving hierin mee?

Ruim 4 jaar geleden startte Rob Meeusen en Mark Mangelmans met hun bedrijf TMB-Bouw. Na jaren met elkaar samengewerkt te hebben in de woningbouw kwamen zij in aanraking met houseboats. Waarom worden er aan nieuwbouw woningen strenge eisen gesteld betreffende isolatie, luchtdicht bouwen en materiaalgebruik en aan Houseboats niet vroegen zij zich af. De meeste houseboats worden opgebouwd met sandwich-panelen en geringe isolatiewaarde en tevens niet luchtdicht wat eigenlijk verbazingwekkend is in deze tijd aangezien er op houseboats geleefd wordt. Door de eisen vanuit de woningbouw toe te passen op hun houseboats ontstond er een nieuw en uniek product. De Mercedes onder de houseboats.  

In de afgelopen 4 jaar zijn er vele houseboats gerealiseerd door TMB-Bouw in Nederland en in het buitenland. Allen bedoeld voor verhuur terwijl er havens zijn die projectmatige bewoning op houseboats willen toestaan.  

Toch zien zij dat er vele gemeentes, het permanent wonen op een houseboat, niet toestaan. “In onze ogen onbegrijpelijk” volgens Mark Mangelmans mede-eigenaar van TMB-Bouw. De woningmarkt is zo overspannen en zeker starters hebben weinig tot geen mogelijkheden om op zich zelf te gaan wonen. Waarom het niet toestaan op een houseboat? “Wij hebben verschillende havens waar ligplaatsen zijn voor houseboat maar allen  alleen bestemd voor verhuur”. Om weer kansen te bieden op de startersmarkt zou permanent wonen op een houseboat met postadres toegestaan moeten worden. Voor starters en alleenstaande zou dit een prima oplossing zijn. Wij zien een hoop aanvragen in dit segment maar kunnen dit tot op heden helaas nog niet bieden door verschillende regelgevingen en gemeenten die dit niet toestaan.

Wij kunnen letterlijk een woning op het water realiseren die voldoet aan strenge eisen die gesteld worden aan een woning alleen zouden wij graag met verschillende gemeente in gesprek gaan om te kijken hoe wij met elkaar permanente bewoning kunnen realiseren.

Voor meer informatie kunt u terecht op onze website

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven