Gerelateerd nieuws

Een betere wereld begint bij Finti

Finti is Europees naaldhout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde FSC®- en PEFC®-gecertificeerde Finse-, Letse-, Noorse- en Zweedse bossen. Het hout wordt in Europa gezaagd en naar Haaksbergen getransporteerd. Een korte route waarbij het milieu aanzienlijk minder belast wordt dan de lange transportafstanden van tropisch hardhout vanuit bijvoorbeeld Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Dit geeft een veel gunstigere CO² footprint. 

Het Europese naaldhout krijgt een thermische behandeling (modificeren) die zorgt voor unieke, duurzame en onderhoudsvriendelijke eigenschappen. Tot wel 80% van de energie die voor de thermische behandeling nodig is, wordt opgewekt uit restmaterialen, zoals schors en zaagafval.

Finti kan worden verwerkt tot kozijnen, ramen, deuren, gevelbekleding en boeidelen. Finti is een uiterst duurzaam en milieuvriendelijk product, met een gemiddelde levensduur van meer dan 80 jaar. 

Door de thermische behandeling verandert de celstructuur en dat levert een uniek hoge isolatiewaarde van λ 0,095 W(m1∙K), een sterkteklasse van C-27 (NEN-EN 384) en een duurzaamheidsklasse-2 op. Ook is Finti minder gevoelig voor vochtopname. Hierdoor zwelt en krimpt het hout nauwelijks waardoor de onderhoudstermijnen aanzienlijk verruimd worden t.o.v. andere houtsoorten. 

De duurzame levenscyclus van Finti

Europees naaldhout uit gecertificeerde productiebossen vormt de basis van Finti. Per jaar wordt slechts een klein percentage van de totaal beheerde bossen geoogst. Op de lege plekken, waar geoogst is, worden jonge bomen geplant, die al snel een perfecte leefomgeving zijn voor de aanwezige flora en fauna. Door de jonge aanplant wordt de biodiversiteit bevorderd. Daarnaast zorgt de natuur verder ook zelf voor jonge aanwas die weer geoogst kan worden. 

In de eigen fabriek, in Haaksbergen, wordt het hout getransformeerd naar Finti (een superieur en duurzaam eindproduct). Al het hout gaat door een unieke houtscanner die foutloos alle scheuren, noesten en andere vervormingen in het naaldhout registreert. Alle onregelmatigheden in het hout worden automatisch wegsneden, zodat alleen de perfecte stukken hout worden verwerkt. Dankzij een combinatie van vingerlassen, verlijmen en lamineren ontstaat een zeer sterke duurzame buitentoepassing in veel afmetingen, met een lange levensduur, een onderhoudstermijn van 12 tot 15 jaar en een hoge isolatiewaarde en vormstabiliteit. 

Tenslotte wordt nog een laatste grondige kwaliteitscontrole uitgevoerd voordat Finti naar de naar de eindgebruiker gaat, die het op maat bestelde hout verwerkt tot het gewenste eindproduct. 

Het restafval dat ontstaat bij de verwerking tot kozijnen, ramen, deuren, gevelbekleding, boeidelen, wordt door Finti opgehaald en deze nog goede stukken hout worden in de fabriek door middel van vingerlassen, verlijmen en lamineren weer aan elkaar verbonden. Finti is hierin wereldwijd uniek en behoudt zo de waarde van eindproduct in de hoogwaardige keten. 

Finti heeft van alle houtsoorten veruit de beste LCA-waarden en is daarmee onderscheidend in de markt.

Finti heeft een negatieve CO² impact en zorgt zelfs voor CO² reductie in de totale levenscyclus.

Klik hier voor de website.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven