Gerelateerd nieuws

Ecologische houtolie Lignovit Terra van ADLER: milieuvriendelijke houtbescherming voor binnen en buiten 

Duurzaamheid en een natuurlijke uitstraling zijn dé thema’s van dit moment. Vooral in de houtbouw wordt veel waarde gehecht aan milieuvriendelijke, grondstofbesparende materialen die zorgen voor een gezond woonklimaat. “Daar waar mensen leven, zouden geen stoffen moeten worden gebruikt die schadelijk zijn voor de gezondheid”, vindt architect Niklaus Bucher. Dat was een paar jaar geleden ook al zijn uitgangspunt, toen hij voor het Kirchenzentrum in het Zwitserse Wittenbach als één van de eersten de ecologische houtolie Lignovit Terra van de Oostenrijkse verf- en lakproducent ADLER gebruikte. Daarvan heeft hij nog geen dag spijt gehad – en het heeft hem tot pionier in de branche gemaakt.

Zonder problemen binnenshuis te gebruiken

Lignovit Terra is verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog – en dus maakte architect Bucher in 2015 bij het ontwerpen van het centrum van de protestants-gereformeerde kerkgemeente Tablat-St. Gallen in Wittenbach (Zwitserland) gebruik van vrolijke pastelkleuren. Omdat Lignovit Terra is geproduceerd zonder chemische houtbeschermingsmiddelen, oplosmiddelen en weekmakers, kan het zonder problemen binnenshuis worden gebruikt. Vandaag de dag zien de gekleurde oppervlakken er nog steeds uit als nieuw. Geen wonder dat Bucher Lignovit Terra ook bij andere projecten graag gebruikt. “Het is met geen enkel ander product op de markt te vergelijken”, benadrukt hij.

Langdurige bescherming tegen waterschade

Lignovit Terra is echter niet alleen in trek voor wand- en plafondelementen binnen en buiten, houten lambriseringen en houten bekistingen, maar is ook van onschatbare waarde voor bijvoorbeeld producenten van speeltoestellen. “Met de ecologische houtolie van ADLER geven we graag kleur aan onze creatieve speelelementen van robiniahout”, aldus Janko Helmschmidt van Janko Spielgeräte GmbH uit het Duitse Bad Urach. Bij hun speelhuisjes, klimtoestellen en balansparcoursen zijn chemische houtbeschermingsmiddelen ongewenst. Ook zonder deze toevoegingen slaagt Lignovit Terra erin om het hout langdurig te beschermen tegen waterschade. Daarnaast krijgt het hout een mooie zachtmatte kleur. Onlangs heeft Helmschmidt bijvoorbeeld een draak in een speeltuin in het Duitse Engstingen groen-rode vleugels gegeven.

Cradle to cradle-gecertificeerd

Een laatste voordeel van Lignovit Terra is dat het wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen. “De houtolie is daarom ook cradle to cradle-gecertificeerd”, aldus directeur Leon Cremers van ADLER Benelux in Heeze. “Door Lignovit Terra te gebruiken, worden er dus geen waardevolle grondstoffen verspild!”

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven