Gerelateerd nieuws

Hoe gebouw- en huiseigenaren slim kunnen toewerken naar groene en goedkopere stroom

Iedereen voelt de krapte op de huidige energiemarkt. De hoge energieprijzen en de beschikbaarheid van energie raakt niet alleen maar de grootverbruikers, maar ook ondernemers en huiseigenaren. Door lokale energieopwekking en -buffering in batterijen, en door het afvlakken van de pieken in het dagelijkse verbruik, kan een lagere energierekening worden gerealiseerd en kan het gros van de groene projecten gewoon doorgaan.

Eaton is een wereldwijd opererend powermanagementbedrijf, dat bedrijven onder andere ondersteunt op het gebied van energiemanagement en hun transitie naar het gebruik van groene stroom. Met een volledig assortiment aan hardware en software kan Eaton iedere gebouweigenaar helpen aan maatwerk op energiegebied. Zo levert het energieopslagsystemen, PV-ready groepenkasten, laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, verdeelsystemen, en de intelligente software die al deze hardware kan aansturen: Building Energy Managementsoftware.

‘Buildings as a Grid en Home as a Grid’

Het is inmiddels een normale verschijning in het straatbeeld: zonnepanelen op de daken. Bedrijven worden geacht in 2023 te voldoen aan Energielabel C en voor het residentiële segment zijn zonnepanelen vooralsnog een aantrekkelijke investering.

Hiermee is een beweging in gang gezet waarbij gebouwen niet meer alleen stroom van het energienet afnemen, maar steeds meer zelf opgewekte stroom inzetten die ook terug geleverd kan worden aan het net. Door zelf opgewekte energie optimaal in te zetten creëer je als het ware een micro-energienet, je gebouw of woning fungeert als eigen net: “Buildings as a Grid” of “Home as a Grid”.

 

Energiekosten verlagen en tóch verduurzamen

De meeste gebouwen hebben een voorspelbaar, door vaste patronen bepaald energiegebruik. Daarin zien we vaak kortstondige piekmomenten. Bijvoorbeeld in de ochtend en avond, of wanneer er een auto aan een laadpaal wordt geladen. Door energie op te wekken via zonnepanelen, die veelal overdag de meeste energie opwekken, en die energie tijdelijk op te slaan in een batterij, kun je de zelf opgewekte energie inzetten en terug leveren aan het net wanneer gewenst. Dit kan de energierekening flink verlagen, terwijl je juist méér groene energie inzet.

Vakbeurs Energie

Tijdens de Vakbeurs Energie zal Eaton haar complete portfolio omtrent energieopslag, energiemanagement en EV-laadstations tonen, alsmede PV-ready groepenkasten en decentrale PV-verdelers. Standbezoekers zullen een uitgebreide uitleg ontvangen over de inzet van alle getoonde hardware en software om een elektrische infrastructuur te creëren waarbij de gebouweigenaar directeur wordt van de eigen energiestromen. Daarnaast zal er iedere dag in het theater van Hal 6 een presentatie plaatsvinden waarbij dieper ingegaan zal worden op de verschillende business cases waarbij duidelijk wordt dat jouw eigen energie geld waard is.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven