Gerelateerd nieuws

De 25 duurzaamste publieke aanbesteders boeken met 13 nieuwkomers stevige progressie

Eén keer per jaar analyseert het Aanbestedingsinstituut alle openbare aanbestedingen van de afgelopen twee jaar. De aanbestedende diensten die innovaties het meeste aanjagen door marktpartijen uit te dagen op duurzaamheid worden gerangschikt in een Top 25. Voor de vierde keer op rij voert de provincie Noord-Brabant de ranglijst van duurzame publieke opdrachtgevers aan. Het hoogheemraadschap van Rijnland boekt de grootste progressie en eindigt op de tweede plaats. De gemeente Groningen heeft de stijgende lijn van de afgelopen jaren doorgetrokken en wordt beloond met een prachtige derde plaats.

Eén nieuwkomer en één afvaller in top 10

  • De winnaar krijgt bij 9 van haar 14 aanbestedingen de hoogste score en handhaaft zich daarmee wederom op de eerste plaats.
  • Hoogheemraadschap van Rijnland stijgt van plaats 11 naar plaats 2. In 17 van haar 18 aanbestedingen heeft duurzaamheid een relevant gewicht in de gunning. Zes aanbestedingen krijgen de maximale score van zes punten.
  • Groningen is ditmaal de best presterende gemeente met 11 duurzame gunningen op in totaal 13 aanbestedingen. Groningen stijgt van plaats 9 naar plaats 3.
  • De gemeente Assen, de nummer drie van vorig jaar, valt uit de lijst weg omdat het aantal geregistreerde openbare aanbestedingen niet groot genoeg is.
  • De Top 25 telt 13 nieuwkomers waarvan gemeente Gooise Meren op plaats 11 de hoogst geklasseerde is.
  • Lees ook het interview met samensteller Jos van Alphen in het FD van 1 november: ‘Duurzaamheid rukt op in aanbestedingen’

Stevige progressie over de gehele linie

Vorig jaar zag het Aanbestedingsinstituut een sterke vooruitgang bij de koplopers en weinig beweging bij de aanbesteders buiten de Top 25. Ditmaal is een stijgende lijn te zien in alle geledingen van het peloton. De gemiddelde score van alle beoordeelde aanbesteders stijgt van 1,31 naar 1,92. Vier jaar geleden behaalden slechts 2 aanbestedende diensten een score van 2,00 of hoger. In de vorige editie waren dat er 17 en in de huidige uitgave zijn dat er 35, een verdubbeling.

“In 2021 werd bij 43,4% van de aanbestedingen gegund op duurzaamheid”, benadrukt samensteller van de lijst Jos van Alphen. “Dit is beduidend meer dan in 2020 (37,2%) en 2019 (35,2%). Ik ben ook blij dat een grotere groep opdrachtgevers stevige vooruitgang heeft geboekt. Ik zie graag dat alle opdrachtgevers zich door deze lijst laten inspireren en vaker duurzaam gaan aanbesteden. Dat is nodig om te bereiken dat Nederland in 2050 energieneutraal, circulair en klimaatbestendig is. Leer van elkaar en neem ook de tips uit onderstaande video van de koploper ter harte.”

ProRail officieus op plaats 13

ProRail vraagt steeds vaker, naast de CO2-prestatieladder, duurzame meerwaarde uit in de gunning van omvangrijke opdrachten. Een fors deel daarvan wordt met toepassing van de erkenningsregeling onderhands aanbesteed. Door partijen te erkennen, is geen aparte selectie per aanbesteding meer nodig. In onze Top 25 worden alleen openbaar gepubliceerde aanbestedingen gescoord. Daarom zijn deze onderhandse procedures niet in de score opgenomen. Het totaal van onderhandse en openbare procedures geeft ProRail de officieuze score van 3,00. Deze score is gelijk aan de nummer 13 van de lijst, Vitens.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven