Gerelateerd nieuws

Langszijde Universiteit Twente klaar voor inhuring met overdracht door Dura Vermeer en Trebbe

Op 16 maart 2023 is in Enschede de sleutel van het getransformeerde gebouw Langezijds officieel overgedragen aan Universiteit Twente (UT). Bouwcombinatie Dura Vermeer Bouw Hengelo/Trebbe en Croonwolter&dros leverden het gebouw op aan de UT, door het overhandigen van een grote houten sleutel. Met deze oplevering kan de UT  inhuizen om het unieke gebouw vanaf medio april in gebruik te nemen.

Namens bouwcombinatie Dura Vermeer Bouw Hengelo/Trebbe vertelt Koert Terhürne, directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Hengelo, over de oplevering: “Langezijds is een uniek gebouw met een prachtig eindresultaat: modern en toekomstbestendig met veel ruimte, licht en comfort voor haar studenten en gebruikers. De goede samenwerking in de bouwcombinatie heeft bijgedragen aan een soepel en efficiënt proces. Het is mooi om te zien dat we al sinds 2002 diverse projecten voor én met Universiteit Twente realiseren. Een samenwerking waar we trots op zijn!”

Langezijds voor de faculteit ITC 

Het gebouw Langezijds is gelegen op de campus van de UT in Enschede en is met een lengte van 220 meter lang één van de langste gebouwen van Nederland. Iets meer dan anderhalf jaar geleden startte de bouwcombinatie met de transformatie van dit gebouw. Vanaf april 2023 huisvest het 13.783 m2 grote gebouw ongeveer 700 studenten en medewerkers van de faculteit voor Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie (ITC) van de UT. De verhuizing naar het Onderwijs- & Onderzoek-plein is het ultieme sluitstuk van de integratie van ITC op de UT.  

Een transformatie in duurzaamheid met behoud van karakter 

Langezijds is één van de duurzaamste gebouwen op de campus. Behalve dat het pand van energielabel G naar A+++ gegaan is, is het een transparant en toekomstbestendig gebouw dat plaats biedt aan onderwijsruimten, laboratoria, een groot studiecentrum, kantoren en een sfeervol eet-werkcafé.  

De vroegere techniekhal is nog steeds herkenbaar dankzij het zichtbare behoud van de rauwe beton- en staalconstructie, veel glas en honderden gelamineerde eikenhouten kozijnen. Er is één cruciale ingreep geweest: middels grote snede zorgen drie gloednieuwe atria voor groen, daglicht, verse lucht en vormen een biotoop voor flora en fauna. Het ontwerp is van Civic Architects, VDNDP en Studio Groen+Schild.

Rob Nengerman, bouwprojectmanager bij Campus & Facility Management Utwente: “Na een intensieve bouwperiode waar vele betrokkenen met ziel en zaligheid hard hebben gewerkt om Langezijds duurzaam te renoveren ben ik trots op het resultaat en op eenieder die hieraan gewerkt heeft. Een prachtig karakteristiek gebouw dat geschikt gemaakt is voor de huisvesting van ITC.”

Het sociale hart met twee ‘groene longen’

Langezijds heeft een ‘sociaal hart’ gekregen, dankzij drie atria met binnentuinen. Deze zijn verbonden met twee ‘groene longen’. Bijzonder is dat vrijwel elke kamer uitkijkt op het groen. Langezijds is een markant gebouw geworden dat ontmoeting en inspiratie stimuleert. Het past uitstekend bij de circa 700 studenten en medewerkers van de ITC-faculteit die een hechte internationale gemeenschap vormen.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven