Gerelateerd nieuws

“Dit staaltje duurzame toparchitectuur is ook een emotioneel eerbetoon”

Binnen twee jaar zal het centrum van Oostkamp er compleet anders uitzien, met als absolute eyecatcher de vernieuwde Schooldreef. De straat wordt een autoluwe ontmoetingsplaats met veel groen. Aansluitend bij dit geheel verrijst tegen de zomer van 2025 ook een hedendaags appartementencomplex, op de hoek van de straat. “Residentie ‘ECho’ staat symbool voor het wonen van de toekomst: het wordt een architecturale parel met oog voor duurzaamheid, groen en met een unieke afwerkingsgraad”, stelt Michiel Christiaens van Christiaens Projects.

 

In de Schooldreef in Oostkamp heerst veel bedrijvigheid. De straat wordt volledig heringericht en op de hoek is Bouwonderneming Christiaens gestart met funderingswerken voor de nieuwe residentie ‘ECho’. Het gaat om een project dat ruimte zal bieden aan 17 appartementen, 4 handelszaken en een ondergrondse parking. De woonoppervlakte van de appartementen varieert tussen 65 en 157 m². Elk appartement heeft zijn uniek terras.

Een architecturale parel op een toplocatie

De residentie wordt een architecturale parel van wit beton met glaspartijen en groene geveltuinen. Michiel Christaens: “De geveltuinen zijn een bewuste keuze van Architectenburo Berkein. De groenvlakken ogen niet alleen mooi en stralen een zekere rust uit, ze zorgen tegelijk voor een betere isolatie, absorberen geluid en hebben in de zomer een koelende functie. Tot slot dragen ze ook bij aan de filtering van de lucht. Het hele gebouw is energiezuinig geconcipieerd. Op de daken worden zonnepanelen geplaatst en alle dakappartementen zijn ook aangesloten op een warmtepompsysteem.”

 

Daarnaast krijgt het complex ook een commerciële invulling. “Elke zaak die hier terechtkomt zal snel de voordelen ervaren. Het is een toplocatie in een levendige gemeente die aan het groeien is”, vervolgt Michiel. “De interesse en nieuwsgierigheid onder de inwoners is trouwens groot, daarom organiseren we op woensdag 18 januari een lanceringsevent om de plannen nog eens uit de doeken te doen. De aanwezigenlijst is alvast goed gevuld.”

Publieke parking in het centrum van Oostkamp

Het gemeentebestuur is nauw betrokken bij het project op deze centraal gelegen locatie. Het zal twee ondergrondse niveaus aankopen om ze als publieke parking ter beschikking te stellen. Op die manier blijft de kern van Oostkamp bereikbaar, maar komen er minder wagens in het straatbeeld. 

 

Verwacht wordt dat de parking in de zomer van 2024 in gebruik kan worden genomen. Tegen dan zouden ook de werkzaamheden aan nieuwe residentie ‘ECho’ goed opgeschoten moeten zijn. “Om de werken volgens plan te laten verlopen is een strakke coördinatie onontbeerlijk. We hebben er alvast een goed oog in en onze teams zorgen voor een uitgekiende voorbereiding”, stelt Michiel Christiaens. “We hopen de eerste bewoners te verwelkomen tegen de zomer van 2025.” 

Eerbetoon aan Eddy Christiaens

Voor Christiaens Projects en Christiaens Bouwonderneming zelf is dit een bijzonder en emotioneel project. Michiel: “Mijn vader, Eddy Christiaens, was één van de eerste slachtoffers van de coronapandemie. In de naam ‘ECho’ zitten zijn initialen verwerkt en de naam verwijst ook naar een klank die blijft weergalmen. Het project moet een eerbetoon worden aan zijn werk. Hij had de grond gekocht om er een project te realiseren waarmee hij zijn bedrijf op de kaart zou kunnen zetten, en waar nog jaren over gepraat zou worden. Nu hij er niet meer is, doen wij er alles aan om zijn droom waar te maken.” 

 

“Tegelijk luidt dit project voor ons een nieuw hoofdstuk in waarin we duurzame groei vooropstellen. Daarvoor hebben we alvast de juiste man gevonden: met Ward De Clercq als nieuwe directeur is onze onderneming ook klaar voor de toekomst”, besluit Michiel Christiaens.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven