innovatie

Gerelateerd nieuws

Innovatie: De bouw moet het juiste wiel uitvinden

Bij elk bouwproject moeten alle betrokkenen het wiel opnieuw uitvinden, want per bouwwerk verschillen de wensen van de opdrachtgevers en zijn uiteraard de locatie en de omstandigheden op en rond de bouwplaats telkens anders. Het vergt veel innovatiekracht om bij deze grote variatie in omstandigheden steeds weer op efficiënte wijze een bouwwerk neer te zetten. En hoezeer bouwers zich mogen voorbereiden op het onverwachte, altijd liggen onvermoede drempels en fouten op de loer met additionele- en faalkosten als gevolg.

Wat dit betreft heeft de industriesector het makkelijker. Het industriële productieproces is niet alleen betrekkelijk eenduidig en sterk gericht op het maken van gestandaardiseerde producten, maar het verschil met de bouw is vooral dat de productie plaatsvindt in een gecontroleerde omgeving waar verrassingen tot een minimum kunnen worden beperkt. Dit geeft ondernemers in de industrie alle ruimte om zich te concentreren op het efficiënter inrichten van de materiaaltoevoer, het verbeteren van het productieproces en het verhogen van de productie. Uiteraard streeft de bouw hier ook naar, maar de sector blijft hierin achter. Sinds 1995 is de productiviteit in de industrie bijna verdubbeld, terwijl die in de bouw met ‘slechts’ 20 procent steeg.

 

Industrialisatie

Het industrialiseren van het bouwproces biedt een oplossing om de grote verschillen in omstandigheden glad te strijken. Diverse partijen zijn hard bezig hun bedrijfsvoering te robotiseren, maar deze ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. Het tempo ervan moet omhoog om een antwoord te vinden op de vele uitdagingen waar de bouwsector voor staat; het woningtekort, de verduurzamingsopgave en het tekort aan personeel. Bovendien leidt versnelling in de industrialisering ertoe dat bouwers hun vernieuwingskracht daar in kunnen zetten waar de meeste meerwaarde zit. Dus minder aandacht naar hoe de specifieke problemen van elk volgend bouwproject moeten worden opgelost, maar meer naar hoe de productie efficiënter kan, hoe de materiaaltoevoer verbetert en hoe de productie kan worden verhoogd.

Lees ook: Bouwrobots winnen terrein; markt verdriedubbelt in 2030

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven