Gerelateerd nieuws

Steeds meer corporaties bouwen in hout

Woningcorporaties zullen de komende jaren meer dan 250.000 woningen bouwen om de woningnood het hoofd te bieden. Tegelijkertijd is er de noodzaak en het streven om meer in hout te bouwen. Houtbouw brengt relatief weinig CO2-uitstoot met zich mee, sterker nog, door massaal in hout te bouwen wordt koolstof voor decennia opgeslagen. Deze longread geeft een overzicht van sociale en betaalbare woningbouw in hout.

Steeds meer corporaties en projectontwikkelaars doen ervaring op met houtbouw. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen positief staan tegenover een houten woning. Door ervaringen te delen en kennis te vergroten kan houtbouw succesvol en snel worden opgeschaald. Er zijn diverse voordelen toe te kennen aan de lichte en sterke elementen van houtskeletbouw (HSB) en kruislaaghout (CLT). Men vervoert de elementen eenvoudig en ook vervangende nieuwbouw op bestaande funderingen gaat eenvoudig.

Dankzij een vergaande voorbereiding in de fabriek zijn houten woningen snel klaar en blijft de overlast voor de omgeving beperkt. Houten constructies en gevel- en dakelementen laten zich goed combineren met biobased isolatiematerialen als vlaswol, hennep, cellulose of houtvezelplaat. Door de snelle bouwtijd van 2 weken tot 3 maanden kunnen woningzoekenden sneller gehuisvest worden en ontvangen corporaties eerder huur. Verandert de vraag of behoefte in de loop van de tijd, dan zijn de houtbouw woningen aanpasbaar en demonteerbaar.

Tot 2030 zijn 900.000 nieuwe woningen nodig, met een grote behoefte aan betaalbare huur- en koopwoningen. Tien jaar geleden leverden corporaties bijna 30.000 betaalbare woningen op. In 2021 bouwden corporaties 16.900 woningen en zij hebben plannen klaarliggen voor meer woningen. Aedes, de vereniging van woningcorporaties, streeft naar een productie van minstens 25.000 nieuwe sociale huurwoningen per jaar.

Houtbouw is een belangrijke troef om de sociale woningbouw te versnellen en op te schalen. Het aandeel in de nieuwbouw van hout is nu nog gering, enkele procenten van de nieuwbouwmarkt, maar steeds meer corporaties en ontwikkelaars ontdekken de voordelen. Om houtbouw op te schalen en betaalbaar te blijven is het van belang om kennis te delen over ervaringen. 

 

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven