Gerelateerd nieuws

Brefab installatiebundels besparen veel werk en geld op de bouwplaats 

Een flinke besparing van tijd en arbeidskosten op de bouwplaats, betere kwaliteit en veel minder faalkosten. Dat zijn volgens productontwikkelaar André Terpstra van Brefab belangrijke voordelen van geprefabriceerde installatiebundels voor bouwonderdelen. Met prefab werk je efficiënt, het aantal handelingen op de bouwplek wordt beperkt.

Het gaat om stroom- of datakabel-, koel-, ventilatie- of riolerings- bundels of luchtkanalen. Brefab ontwikkelt, ontwerpt en prefabriceert voor fabrieksmatige en seriematige woningbouw zoals flex- of containerwoningen, zowel voor nieuwbouw en renovatie. Terpstra: “We leveren halffabrikaten, vooral aan de beton- en houtindustrie. De installatiebundels worden in de betreffende fabriek of de bouwplaats aangeleverd en worden daar gemonteerd. Zo hoeven ze alleen nog maar op de juiste plaats te worden aangebracht. Leidingen hoeven dus niet meer stuk voor stuk te worden ingevoerd. Het spreekt vanzelf dat hierdoor een enorme besparing wordt bereikt op personeelskosten.” Zoals bekend, is er in de bouw een enorm tekort aan ‘handjes’. Terpstra schat dat de besparing op personeelskosten wel tot tachtig procent op de bouwplaats kan oplopen.

Veel vraag

Fabrieksmatige en Prefabproductie is in de bouw sterk in opmars en mede een antwoord op de enorme woningbouwopgave waar ons land voor staat. Terpstra: “Er is veel vraag naar onze producten. Dat geeft wel aan dat de nood hoog is.  Er is immers een enorm tekort aan technische ”handjes” op de bouwplaats. Het gebrek aan mensen zal de komende jaren eerder toe- dan afnemen.”

Prefab is flexibel omdat het direct kan worden aangepast aan specifieke projectbehoeften en specificaties. Op de bouwplaats ontstaat bovendien minder overlast.

Kwaliteit

Geprefabriceerde onderdelen hebben een hoge kwaliteit. Terpstra: “Ze worden immers onder geconditioneerde omstandigheden gemaakt, onafhankelijk van weersinvloeden. Ook de kwaliteitscontrole vindt plaats in de fabriek zodat bijvoorbeeld problemen zoals lekkages in een later stadium kunnen worden voorkomen. Omdat de producten van tevoren worden gemaakt zijn er op de bouwplaats zelf veel minder faalkosten.”

Volgens Terpstra vereist prefab een andere manier van samenwerking binnen de bouwkolom. “Zo is er een goede afstemming nodig tussen alle betrokken partijen. Als een bepaald onderdeel ontbreekt, stagneert de bouw.” Op de bouwplaats wordt alleen nog met een bundeltekening gewerkt en is er geen gedoe meer met grote bouwtekeningen.

Ook de beschikbaarheid van de producten is bij prefab groter, omdat ze in serie worden gemaakt. Dat betekent dat er sneller kan worden geleverd en gebouwd, hetgeen uiteraard vooral belangrijk is wanneer er sprake is van strakke oplevertijden. Voordeel voor de aannemer is verder dat er op de bouwplaats geen afval meer ontstaat. Dat blijft in de fabriek.

Duurzaam

Terpstra wijst op nog een ander voordeel. “Prefab is duurzaam. Omdat meerdere producten in één keer gebundeld naar de bouwplaats worden gebracht, scheelt dit veel transportbewegingen, bespaar je op de vervoerskosten en verminder je de CO2 uitstoot.” Omdat er op de bouwplaats korter wordt gebouwd en minder (zwaar) materieel wordt ingezet, ontstaat eveneens een mileuvoordeel. 

Eisen

Op elke installatiebundel staat een sticker. Met behulp hiervan kan de bouwtekening worden gescand zodat de installateur exact weet om welk product het gaat en waar het moet worden gemonteerd. Terpstra: “Ons concept sluit goed aan op de eisen die worden gesteld in de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen, die dit jaar is ingegaan en eist dat het hele bouwproces moet worden vastgelegd en gedocumenteerd. Onze medewerkers én opdrachtgevers zijn vaak al ingesteld op de toepassing van prefab. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van BIM.”

 Buig- en snijmachines

Brefab maakt gebruik van de modernste technieken en machines. Zo is onlangs geïnvesteerd in nieuwe buig- en snijmachines die op basis van 3d ontwerp, volgens klantspecificatie, leidingen van koper, kunststof of dunwandige cv buizen buigt in elke gewenste vorm.

Prefab onderdelen zijn zeer gebruiksvriendelijk. Er is geen speciale training nodig om ze te installeren. Terpstra: “Iedereen kan de producten installeren. Je kan het maar op één manier doen.”

Contact gegevens: André Terpstra +31652495921

André Breman  +31622403169 • e-mail: info@brefab.nl

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven