Gerelateerd nieuws

Met bijna 150.000 arbeiders behoort de bouwsector tot één van de grootste werkgevers van België. De sector groeit jaar na jaar en is dus steeds op zoek naar nieuwe werkkrachten. Niet evident in tijden waarin de war on talent welig tiert. Om te tonen wat de sector te bieden heeft, werd vorig jaar met ‘De Bouw Kijkt Verder’ een nationale campagne gelanceerd. ​ Ook dit jaar presenteert de bouwsector een aantal acties, waaronder ‘De Weken van de Bouw’, een initiatief dat gespreid is over zes weken en als doel heeft om de rekrutering binnen de sector te versnellen. Jongeren spelen hierbij een belangrijke rol en zo wordt meteen duidelijk waarom de sector de ‘Construction Challenges’ lanceert.

 

Terugblikken op één jaar ‘De Bouw Kijkt Verder’
Met de campagne ‘De Bouw Kijkt Verder’, die in april 2022 gelanceerd werd, overstijgt de sector alle mogelijke clichés en wordt de bouwsector in al zijn diversiteit gepresenteerd. In opdracht van de bouwsector voerde Profacts een onderzoek bij 2.000 Belgische respondenten. En of de campagne effect heeft. Meer dan één op vier van de respondenten voelt zich bereid om in de sector aan de slag te gaan na het zien van de campagnevideo. Onder de respondenten die de campagne niet gezien hebben, geeft slechts 14% aan hiervoor open te staan. Ook opvallend: in 2022 geeft 30% van de jongeren en studenten aan een job in de bouw wel te zien zitten, tegenover slechts 19% in 2021.

 

Toch staat de bouw nog steeds voor enkele grote uitdagingen. Naast de actuele kwesties rond duurzaamheid en digitalisering blijft het voor de sector nog steeds een serieuze opgave om voldoende medewerkers te vinden. Ook werknemers- en werkgeversorganisaties halen daarom elk jaar alles uit de kast om de troeven van de sector te promoten met bijv. ‘Bouwroute’ (26/03) en ‘Open Wervendag’ (07/05).

 

Creatief aanwerven met de Construction Challenges
‘Efficiency is key’, zeker als het om aanwerven gaat. Tijdens De Weken van de Bouw lanceert de sector daarom de campagne ‘De Construction Challenges’ om de (digitale) brug te slaan met jongeren – deze leeftijdsgroep geeft in de Profacts-studie duidelijk aan open te staan voor een job in de bouw. Interessant weetje: Minecraft is op dit moment het populairste spel ter wereld en ook in België prijkt het spel bovenaan de lijst van meest gespeelde games. Vooral jongeren in het lager en secundair onderwijs, de doelgroep die de bouwsector wil bereiken, houden van het spelletje: nl. 68% geeft aan dat Minecraft hun favoriete game is.

 

Jongeren staan voor belangrijke studie- en beroepskeuzes maar zijn niet altijd op de hoogte van wie en wat opleidingen/de arbeidsmarkt hun te bieden heeft en ook wat de bouwsector kan bieden, is vaak niet duidelijk. Omdat je het ijzer moet smeden als het heet is, daagt de bouwsector met de Construction Challenges acht gamers uit nl. William (@williamboeva), Sven (@dikkesvekke), Jade (@jadedewinter), Espe (@hyper_espe), Lauren (@twoosie),langs Nederlandstalige kant en Vidal (@vidalalexe), Manon (@manonolita), Morgan (@morgansevenexe), Gwalijar(@gwalimc) langs Franstalige kant, om uitdagingen in de bouw te belichten en jongeren aan te moedigen om deze op te lossen via Minecraft. Niet onbelangrijk: elke deelnemer maakt kans op een prijs. Met behulp van één van de populairste games ter wereld, wil de sector zo jongeren laten kennismaken met de veelzijdigheid van een job in de bouw. Wil je deelnemen? Schrijf je hier in en start met de Construction Challenge naar keuze.

 

Hoopvol toekomstperspectief
De sector blijft sensibiliseren, ook al moet ze daarvoor op dezelfde nagel blijven kloppen: de bouw is voor iedereen weggelegd. Via campagnes en infomomenten wil de bouwsector de drempel verlagen en verdere bewustwording stimuleren.

 

Geïnteresseerden worden via de website van De Bouw Kijkt Verderdoorverwezen naar opleidingen, opleidingsinitiatieven of contactpersonen. Jongeren en werkzoekenden kunnen er terecht voor meer informatie over De Weken van de Bouw en alle activiteiten die gedurende die zes weken zullen plaatsvinden. Denk onder meer aan Bouwroute (26/3), de Infodag bouw (28/3), de Week van duurzaam bouwen (19/04 – 21/04), de Campusdagen Antwerpen (20 & 25/04), Building The Future (27/04 – 15/05), Bouwsafari (27/04 – 4/05) en uiteindelijk de Open Wervendag (7/05).

 

Daarnaast krijgen bezoekers tijdens De Weken van de Bouw de kans om experten en adviseurs uit de sector te ontmoeten om zo meer inzicht te krijgen in alle oplossingen en opportuniteiten die de sector vandaag te bieden heeft.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven