Gerelateerd nieuws

Bouwkrapte neemt af: aanbod aannemers stijgt

Na een aanhoudende periode van bouwkrapte lijkt het vraag-aanbod met betrekking tot aannemers op dit moment te kantelen, waarmee een trend lijkt te zijn ingezet. Dit blijkt uit een data-analyse van het lokale dienstverleningsplatform Trustoo. Behalve aannemers kregen ook vastgoeddienstverleners, stukadoors, hypotheekadviseurs, schilders en architecten het structureel minder druk.

 

Nederlanders waren in het begin van 2022 een stuk wanhopiger op zoek naar de diensten van aannemers dan in het laatste kwartaal. Zo constateerde Trustoo dat het aantal aangemelde aannemers in het vierde kwartaal met driehonderd procent explosief is gestegen ten opzichte van begin vorig jaar. Deze trend geldt voor vrijwel alle homebranches op het platform, bestaande uit vakmensen in en rondom het huis. In dit segment verdubbelde het aantal aanmeldingen ruim tussen Q1 en Q4. “We zien een trend in onze data die kan duiden op een ommekeer op de vastgoedmarkt”, zegt Lars Freriks, medeoprichter van Trustoo. “Het blijft moeilijk voorspellen, maar deze marktbewegingen zijn er niet voor niets. In principe zien wij dit als een gezonde of zelfs noodzakelijke correctie, want de markt was totaal oververhit. De tijden dat er voor elke aannemer tien offerteaanvragen liggen, zijn duidelijk voorbij.” 

 

Vechten voor plekje

De afnemende krapte beperkt zich niet tot aannemers, want ook in de vastgoeddienstensector is sprake van een toenemend aanbod van geschikte professionals. Waar het aantal aanmeldingen van huis-gerelateerde dienstverleners tussen Q1 en Q2 nog daalde met 22 procent, daar steeg het aantal aanmeldingen in het laatste kwartaal van 2022 explosief met 163 procent. Tegelijkertijd daalde het aantal aanvragen naar huis-gerelateerde dienstverleners vorig jaar gestaag. Freriks: “Op lokaal niveau vechten kleine ondernemers altijd al voor hun plekje, maar gezien de krappe markt hadden dienstverleners die hun activiteiten om en rondom het huis ontplooien tot nu toe weinig zorgen. Dat is nu anders, waardoor ook zij nu moeten nadenken over actieve acquisitie en online zichtbaarheid.”

 

Minder druk

Verder blijkt uit de data-analyse dat ook stukadoors, schilders, hypotheekadviseurs en architecten het minder druk hebben. Dit is vooral zichtbaar in de vraag naar deze dienstverleners. Zo piekte het aantal dagelijkse organische aanvragen voor schilders in Q2, dat richting het eind van het jaar met maar liefst zestig procent daalde. Ook de zakelijk dienstverleners laten een negatieve trend zien. Het aantal aanvragen voor hypotheekadviseurs daalde tussen Q1 en Q4 bijvoorbeeld met veertig procent en ook bij architecten was een licht dalende trend in het aantal aanvragen zichtbaar. Freriks: “De vastgoedmarkt zal het gezien alle ontwikkelingen nog wel een tijd zwaar krijgen en dus moeten ondernemers in deze sector creatief de concurrentiestrijd aangaan. Toch merk ik dat zij zich vaak volledig willen richten op hun eigen dienstverlening, met het gemis van commerciële kansen als gevolg. Ik ben in ieder geval blij dat wij de daling in organische aanvragen goed kunnen opvangen, zodat onze partners alsnog offerteaanvragen binnenkrijgen.”

 

Over Trustoo

Trustoo brengt lokale bedrijven in contact met nieuwe klanten. De website brengt kenmerken en contactinformatie van ruim 50.000 lokale bedrijven overzichtelijk in kaart. Zo zien bezoekers in één oogopslag welk lokaal aanbod er zoal is en welk bedrijf hen het meest aanspreekt. Op die manier hoeven consumenten niet eindeloos online te zoeken naar een dienstverlener en krijgen lokale spelers een eerlijkere kans. Voor meer informatie, bezoek de website: https://trustoo.nl/

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven