Gerelateerd nieuws

Bouw waterstoftankstation in Heinenoord van start

Reizigers in de Hoeksche Waard – Goeree-Overflakkee stappen begin 2022 mogelijk in een van de 20 waterstofbussen van Connexxion die \’tanken\’ bij het waterstoftankstation.

De provincie Zuid-Holland, gemeente Hoeksche Waard, waterstofleverancier Everfuel en vervoerder Connexxion werken samen aan de realisatie van één van de grootste waterstoftankstations van Europa in Heinenoord. Op vrijdag 1 oktober gaven gedeputeerde Frederik Zevenbergen, wethouder Piet van Leenen (gemeente Hoeksche Waard) en Ben Dwars (concessiedirecteur Connexxion) met een schop in de grond het startsein voor de bouw van het waterstoftankstation in Heinenoord.

In de regio Hoeksche Waard – Goeree-Overflakkee rijdt vervoerder Connexxion sinds juni 2020 al met 4 waterstofbussen. Begin 2022 komen hier nog eens 20 nieuwe Solaris waterstofbussen van het type Urbino 12 Hydrogen bij. Het nieuwe waterstoftankstation bij de busstalling in Heinenoord voorziet straks deze voertuigen van waterstof. In eerste instantie tanken alleen de bussen van Connexxion bij het waterstoftankstation. Door het opschaalbare ontwerp kan het station in de toekomst ook worden gebruikt door ander zwaar vervoer zoals vrachtwagens. Dat geldt nog niet voor personenauto’s, omdat de tankdruk anders is.

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen: \”Met het waterstoftankstation en de waterstofbussen zetten we een grote stap op weg naar schoner vervoer en een schonere lucht. Begin 2022 kunnen de nieuwe waterstofbussen groene waterstof tanken in Heinenoord. Dit geeft een grote impuls aan de groene waterstofeconomie in Zuid-Holland.\”

Europese financiering
De 20 waterstofbussen van Solaris en het waterstoftankstation worden naast de subsidie van de provincie Zuid-Holland, gefinancierd met Europese subsidies vanuit de projecten JIVE2 en Mehrlin en een nationale subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Groene waterstof
De levering van volledig groene waterstof was een eis van de provincie. De waterstof kan door Everfuel uit verschillende landen worden gehaald zoals Nederland, Denemarken en Duitsland en op den duur vervoerd door volledig uitstootvrije trucks. Bij de start van het project zal dit nog gebeuren met voertuigen die rijden op fossielvrije diesel met een hoge CO2-reductie.

Goede samenwerking
Voor de realisatie van dit waterstoftankstation werkt de provincie Zuid-Holland intensief samen met verschillende partners. De provincie werkt samen met gemeente Hoeksche Waard voor de vergunningverlening, met Everfuel als exploitant van het waterstoftankstation en leverancier van groene waterstof en met Connexxion voor het materieel en het opleiden van de buschauffeurs.

Duurzaam openbaar vervoer
Omdat Provincie Zuid-Holland de gezondheid van reizigers en inwoners belangrijk vinden en werken aan een beter klimaat, wil Provincie Zuid-Holland schone(re) manieren van vervoer. Daarom heeft Provincie Zuid-Holland afgesproken dat uiterlijk in 2030 ál het openbaar vervoer in Zuid-Holland vrij moet zijn van schade­lijke uitstoot.

Om aan deze duurzame ambitie te voldoen zet Provincie Zuid-Hollande onder andere in op elektrische bussen, duurzame brandstoffen als waterstof, elektrische en hybride waterbussen en goede fietsvoorzieningen van en naar OV-haltes. In openbaar vervoer concessies geeft Provincie Zuid-Holland vervoerders hiervoor bindende richtlijnen mee en stimuleren de provincie de overgang naar schoner en duurzamer openbaar vervoer.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven