Gerelateerd nieuws

Bouw op het Koningin Julianaplein van start

Ontwikkelaars Amvest en Synchroon en aannemer J.P. van Eesteren zijn gestart met de bouw van de nieuwe entree van Den Haag, genaamd KJ Den Haag. Samen met wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling) werd de bouw feestelijk gestart. Op het Koningin Julianaplein, naast Den Haag Centraal, worden een stadshal, een nieuw plein en 123 koopwoningen, 222 vrije sector huurwoningen en 51 sociale huurwoningen gebouwd. Naar verwachting is de bouw begin 2027 afgerond. 

Wethouder Robert van Asten: “Nadat we jaren tegen een scharrig geitenweitje hebben aangekeken, start nu eindelijk de bouw van de nieuwe entree van onze stad. We zijn inmiddels verschillende plannen, een kredietcrisis en een bouwcrisis verder, maar nu kunnen we écht beginnen. Een stad als Den Haag verdient een entree om trots op te zijn. Dat gaan we haar de komende jaren geven. Omdat alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid voor onze stad hebben gepakt. Daar ben ik trots op.”

Stadshal, woningen en verblijfsplein

In KJ Den Haag komen in totaal 396 woningen in twee torens van ongeveer 90 meter hoog. Beide torens worden verbonden door een groene vallei, met daktuinen en een collectief dakterras. Bewoners van het gebouw krijgen gezamenlijke voorzieningen als een wasserette, een kookstudio, een gezamenlijk dakterras, gastenkamers voor logees en een fitnessruimte. Daarnaast is in het gebouw 1.200 m² commerciële ruimte voor Haagse horeca en winkels.

De begane grond is zo vormgegeven dat reizigers makkelijk door de bijzondere stadshal naar het station kunnen lopen. En bezoekers van de stad lopen zo het nieuwe KJ-plein op, met de bekende zebraklok erop. Ook de uitgangen van de ondergrondse fietsenstalling komen onder de stadshal uit, waardoor men droog naar de trein kan lopen. 

Entree met Haagse elementen

Het ontwerp van de stadsentree verwijst op meerdere manieren naar de stad Den Haag. Zo komen op het houten plafond van de stadshal wetsteksten uit het Verdrag voor de Rechten van de Mens, wat verwijst naar Den Haag als internationale stad van Vrede en Recht. Ook verwijst de golvende structuur van de stadshal naar het duinlandschap. 

“We zijn enorm blij en trots dat onze combinatie er in samenwerking met de gemeente in is geslaagd, na een lange aanloopperiode, in deze tijd dit project te kunnen starten. Dit getuigt van doorzettingskracht, vertrouwen, goede samenwerking tussen ontwikkelaar, aannemer, belegger, fonds en gemeente en de langjarige betrokkenheid van partijen bij de stad. Al die partijen nemen hun verantwoordelijkheid. Daarnaast is het onze combinatie gelukt het hoge ambitieniveau vanuit de uitgeschreven tenderinzending van 2016 in stand te houden en de belofte aan de stad Den Haag waar te maken”, aldus Heleen Aarts en Hans Bootsma namens de ontwikkelaars Amvest en Synchroon.

KJ Den Haag wordt ontwikkeld door de ontwikkelingscombinatie KJ-plein (OCKJ), een samenwerking van Amvest en Synchroon en wordt gebouwd door J.P. van Eesteren. De architectuur van het gebouw is van Powerhouse Company en het plein en het groene landschap op de vallei zijn ontworpen door Delva Landscape Architects

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven