Gerelateerd nieuws

Gezond binnenklimaat bungelt onderaan prioriteitenlijst Nederlanders

Wanneer we het hebben over het op peil houden van onze gezondheid, staat het handhaven van een gezond binnenklimaat onderaan de prioriteitenlijst van de Nederlander. Slechts elf procent van de Nederlanders zet luchtkwaliteit in de top drie van hun prioriteitenlijstje voor een gezond leven. Een zeer laag percentage, vooral wanneer we het vergelijken met de aandacht die Nederlanders hebben voor gezond eten (56%), voldoende bewegen (54%) en voldoende slapen (51%). Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Gezond Binnen, het Nederlands kennisinstituut voor binnenklimaat met een goede doelenstatus, gehouden onder duizend Nederlandse consumenten van 18 jaar en ouder. Hieruit wordt ook duidelijk dat maar liefst zeventig procent zegt geen idee te hebben hoe de luchtkwaliteit in hun huis is. Dit percentage is schrikbarend hoger dan vorig jaar. Toen gaf veertig procent in een onderzoek van Nationale-Nederlanden aan zich niet verdiept te hebben in de luchtkwaliteit binnenshuis.

Met ventileren alleen kom je er niet 

Het onderzoek laat ook zien dat Nederlanders onvoldoende bewust zijn van hoe ze hun binnenklimaat gezond kunnen houden. Slechts zes procent van de huishoudens heeft een luchtkwaliteitsmeter in huis. Op de vraag of men denkt thuis een goed binnenklimaat te hebben, antwoordt een op de drie (35%) dat ze dit niet weten en maar liefst 54 procent met ‘ja, ik ventileer regelmatig, dus dit is in orde’. Gezonde binnenlucht bereik je echter niet met alleen regelmatig ventileren. Andere activiteiten die Nederlanders uitvoeren met als doel het binnenklimaat te verbeteren, zijn regelmatig stofzuigen (60%), ramen opzetten tijdens koele avonduren in warme periodes (60%), zonwering neerlaten en ramen sluiten op warme dagen (57%), niet roken in huis (53%) en extra ventileren tijdens koken, douchen, klussen of bij visite (46%). 

“De eerste stap in het bereiken van een gezond binnenklimaat is bewustzijn”, stelt Remi Hompe, voorzitter van de kennisinstituut Gezond Binnen. “We brengen ongeveer tachtig tot negentig procent van de tijd binnen door. Uit ons onderzoek blijkt dus dat de meerderheid denkt het thuis op orde te hebben door voldoende te ventileren, maar dit is te kort door de bocht. Deze misvatting zorgt ervoor dat vele gevaren en risico’s op de loer liggen van een ongezond binnenklimaat. Denk aan een breed scala aan ziekten en aandoeningen, van mentale gezondheidsproblemen tot ernstige lichamelijke aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Dit baart me grote zorgen. Daarnaast is de buitenlucht, vooral in stedelijke of industriële gebieden, niet altijd optimaal. Ook zijn moderne huizen steeds meer geïsoleerd, wat de kans op verontreiniging van de binnenlucht vergroot. Zo kan fijnstof, door kaarsen en koken op gas, moeilijker ontsnappen en is de kans op schimmelvorming als gevolg van onvoldoende ventilatie groter. Het goede nieuws is dat het in de praktijk niet moeilijk is om snel stappen in de goede richting te zetten. Dit begint allemaal met inzicht. De aanschaf van een luchtkwaliteitsmeter is hierbij een goed vertrekpunt.”

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven