Gerelateerd nieuws

Bewoners gedrag cruciaal voor geslaagde verduurzaming.

Projectorganisatie Slimmer met je Energie gaat in op de vaak vergeten rol van bewonersgedrag na woningverduurzaming. Is label A-woning wel zo duurzaam als de bewoner verspillend stookt? Werkt de nieuwe warmtepomp wel zo goed als de bewoner hem niet effectief gebruikt? En is perfecte isolatie nog wel gezond als bewoners niet goed ventileren? 

Slimmer met je Energie geeft handvatten aan de gedragscomponent na woningverduurzaming. Real-time feedback en zichtbaarheid van energieverbruik zijn hierbij essentieel. Dit kan door het plaatsen van energiedisplays, waarvan het Planbureau voor de Leefomgeving heeft aangetoond dat bewoners gemiddeld 5% besparen. Volgens ons is de woningrenovatie pas echt compleet met real-time energieverbruik in beeld.

Slimmer met je Energie is een project van de Woonbond en Aedes, ondersteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het gaat om het standaard meenemen van energiebesparing bij bewoners door bewustwording en gedragsverandering naast alle fysieke woonverbetering.

Inmiddels hebben meer dan 60 organisaties meer dan 25.000 energiedisplays geplaatst. Ons streven is dat bij renovaties standaard een display wordt toegevoegd om het rebound effect tegen te gaan. Op deze manier kunnen de duurzaamheidsdoelstellingen worden gehaald door óok het bewonersgedrag mee te nemen.

Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan onze stand 1.F045 of onze presentatie op de vakbeurs. Of ga naar www.slimmermetjeenergie.nl.  

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven