Gerelateerd nieuws

Gediplomeerde betonlaboranten steeds schaarser

Betonlaboranten zijn de basis voor de kwaliteitsdienst bij betonmortelcentrales en prefab-betonfabrikanten. Zo ongeveer elke dag controleren zij elke charge betonspecie die de centrale verlaat of elk betonproduct dat in de fabriek wordt gemaakt. Zij kijken of dat beton voldoet aan de vele kwaliteitseisen die in de verschillende normen en beoordelingsrichtlijnen staan. De betonbranche koestert haar gediplomeerde betonlaboranten en biedt een levenslange baangarantie.

Maar die populariteit aan de kant van de werkgever vertaalt zich niet direct in een grote belangstelling vanuit de beroepsopleidingen. De branche heeft jaarlijks een flinke groep mbo-studenten nodig, maar het aantal mbo-studenten dat in de betonbranche is veel kleiner. Er zijn dus meer dan ooit nieuwe betonlaboranten nodig, zeker nu de ervaren laboranten langzaam met pensioen gaan. Let wel op: gediplomeerd betonlaborant word je niet zomaar! Een vooropleiding mbo Bouwkunde of Infratechniek alleen is niet genoeg om in de opleiding in te kunnen stromen. Dit komt doordat het beroepsonderwijs nog maar weinig uren onderwijs over beton geeft. Een uitzondering zijn de mbo’s die het keuzedeel Betonbouw aanbieden en waar studenten het examen van de Betonvereniging afleggen. In alle andere gevallen moet iemand eerst bij de Betonvereniging de cursus Basiskennis Beton Algemeen te volgen.

Betonvereniging geeft op dit moment 4 fysieke cursussen Basiskennis Beton Algemeen aan zo’n 70 cursisten. In de online variant zitten nog eens 34 cursisten. Op 16 juni zullen dus in totaal ongeveer 100 cursisten het examen afleggen. Een deel van hen zal doorstromen naar de cursus Beton in het Lab, die in september op 5 locaties van start gaat. 2 locaties zijn al volgeboekt en bij 2 andere locaties zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar.

Mocht je zelf of een collega willen aanmelden voor de opleiding tot Betonlaborant BV, controleer dan eerst of deze de gevraagde vooropleiding heeft. Dit is dus de cursus Basiskennis Beton Algemeen, maar een certificaat BetonVakman van de BFBN mag ook. Als je die vooropleiding nog niet hebt, dan moet je eerst Basiskennis Beton Algemeen volgen, fysiek of online. Toch twijfels? Neem contact op met programmamanager Henk Wapperom.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven