Gerelateerd nieuws

Beluister hier de 7e aflevering ‘Wat is een waardevol energiesysteem?

De energietransitie komt op gang. Maar naar wat voor soort energievoorziening werken we eigenlijk toe? We hebben het vaak over specifieke energiebronnen zoals biomassa, windenergie en kernenergie en hun voor- en nadelen. Maar de keuzes die we moeten maken gaan over veel meer dan alleen welke bronnen en technieken we wenselijk vinden. Voor het totale plaatje moeten we kijken naar het energiesysteem: het geheel van energiebronnen, infrastructuur om de energie op de juiste plek te krijgen en de energiemarkt. De opbouw van een toekomstbestendig en samenhangend energiesysteem vraagt om allerlei afwegingen. Waarden zoals energiezekerheid, veiligheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en rechtvaardigheid helpen om deze te maken. Je moet ook goed nadenken over hoe je beslissingen maakt en hoe je mensen daarbij betrekt. Hoe komen we tot een waardevol energiesysteem waar mensen zich in kunnen vinden?

In deze aflevering praat Quintin Wierenga met Emmy Meijers, raadslid bij de Rli en algemeen directeur Omgevingsdienst Noordzeekanaal-gebied, met Coby van der Linde, directeur Clingendael International Energy Programme (CIEP), en met Sanne Akerboom, universitair docent Regulering en Governance van de Energietransitie aan de Universiteit Utrecht.

Over de podcastserie

Dit is de laatste aflevering van de serie ‘Nederland verbouwt in 7 vragen’. De Rli bracht deze serie over de verbouwing waar Nederland voor staat, uit naar aanleiding van zijn 10-jarig bestaan. Er zijn grote opgaven in de ruimtelijke ordening, natuur, voedsel, wonen, reizen, werken en energie. Hoe ziet Nederland er uit in 2050? Hoe komen we dan aan onze energie? Gaan we echt veel minder reizen? Hoe zorgen we voor een huis voor iedereen? In zeven afleveringen zijn we op zoek gegaan naar een antwoord op deze vragen, en welke belangen er spelen. Laat je inspireren door de adviezen van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) en leer meer over hoe we samen aan een duurzame toekomst kunnen werken.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven