Gerelateerd nieuws

Ledenraad benoemt nieuw BNA-bestuur

Op 19 september heeft een ruime meerderheid van de Ledenraad zes nieuwe BNA-bestuursleden benoemd. Annegien van Dijk (BRIQUE Architecten), Floris Overheul (Mecanoo), Wouter Thijssen (MVSA), Tim Vermeend (Urban Climate Architects), Jeroen de Willigen (De Zwarte Hond) en Jan Peter Wingender (Winhov) zullen zich de komende periode inzetten voor de BNA. Tijdens de Ledenraad heeft het bestuur zich voorgesteld en is het advies van de selectiecommissie door de voorzitter Joost Ector toegelicht. Ook zijn er aanvullende vragen van leden van de Ledenraad beantwoord.

“Binnen een strakke planning is het gelukt om een mooi kernteam te formeren dat de BNA vanaf nu gaat besturen. Stuk voor stuk zijn het collega’s met een grote kennis van ons vakgebied en een waardevol eigen perspectief. Wel zien we nog lacunes in het team; onder de sollicitanten waren vrouwelijke kandidaten, jonge architecten en vertegenwoordigers van jonge bureaus dun gezaaid. Dat kan met verdere uitbreiding van het team worden verbeterd. Ik vertrouw erop dat dit nieuwe bestuur erin zal slagen om in de interessante tijd die voor ons ligt het belang van architectonische kwaliteit effectief te bepleiten”, aldus Joost Ector voorzitter van de selectiecommissie.

Per 22 september as. verdiept het nieuwe bestuur zich in de BNA als vereniging, buigt zich over de prioriteiten die er liggen zoals het vinden van een geschikte voorzitter en een nieuwe directeur, start met het uitwerken van de governance en het bepalen van de focuspunten in de belangenbehartiging. “Architecten zijn inventieve probleemoplossers, en in Nederland spelen op dit moment een aantal grote complexe vraagstukken. Veel van deze opgaven, zoals de klimaatverandering, de inclusieve samenleving en de huidige woningnood zijn ruimtelijk van aard. Dat vraagt ons inziens zowel om een sterke positie van architecten in samenleving, als om het versterken van de kennis en kunde van de architecten zelf. Met dit bestuur gaan we daar hard aan werken”, aldus het zojuist benoemde BNA-bestuur. 

 

Eind dit jaar zal er meer duidelijkheid zijn over de toekomstige richting en koers van BNA. Op 2 november tijdens de BNA Architectendag maken de bestuursleden graag kennis met haar leden.

 

Bestuursleden met korte biografie

Annegien van Dijk

Annegien is een veelzijdig architect met een brede interesse binnen en buiten de architectuur. Na haar afstuderen aan de TU Architectuur opleiding werkte ze bij architectenbureaus tot ze in 2012 partner werd bij Koning Ellis, dat in 2019 fuseerde tot BRIQUE Architecten. BRIQUE is gespecialiseerd in gebouwen en interieurs in de (semi-)-publieke sector waarin schoonheid en gebruik samengaan. Dit specialisme geeft kracht aan haar functie binnen het bestuur om te komen tot breed gedragen, kwalitatieve oplossingen.

 

Ze houdt zich naast haar ontwerpwerk bezig met het thema gezond ondernemerschap en architectuur. Ze is lid van de adviescommissie ondernemerschap van de BNA en docent bij het vak Design & Entrepeneurship aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.

 

Floris Overheul

Floris is sinds 2019 werkzaam bij Mecanoo. Als Financieel Directeur en Bestuurslid geeft hij leiding aan de afdelingen Finance, Business Development, People & Organization, ICT en Quality Management van Mecanoo. Floris is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en samen met de partners voor het bepalen van de strategie.

Floris heeft een Master of Science in Business Administration en een CEMS Master in International Management.

 

Wouter Thijssen

Wouter is werkzaam bij MVSA architects waar hij samen met Roberto Meyer en Charlotte Griffiioen leiding geeft aan het team van architecten. MVSA Architects is een gerenommeerd internationaal architecten- en ontwerpbureau met kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Zwitserland. Wouter Thijssen werkt sinds 2003 bij MVSA Architects en is betrokken geweest bij vele spraakmakende projecten. Wouter is gepassioneerd over het creëren van architectonische oplossingen die hun omgeving verrijken, duurzaamheid bevorderen en een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van de gebruikers van deze gebouwen. 

 

Tim Vermeend

Tim is oprichter en creatief directeur van Urban Climate Architects (UCA), een architectenbureau gespecialiseerd in het ontwerpen van duurzame en circulaire bouwprojecten. Tim heeft een missie: laten zien dat duurzaam, leefbaar en circulair bouwen overal kan (ook in de binnenstad) en niet alleen is voorbehouden aan het hogere segment. Tim Vermeend studeerde aan Bath Spa University richting Architectuur en is Cum Laude aan de TU Delft richting Architectuur.

 

Jeroen de Willigen

Jeroen is stedenbouwkundige en creatief directeur bij De Zwarte Hond, een ontwerpbureau voor architectuur, stedenbouw en strategie. Tussen 2015 en 2021 was hij stadsbouwmeester in Groningen. Daarbij treedt hij op als supervisor in diverse gebiedsontwikkelingen. Hij zet daarbij zijn ontwerpend vakmanschap in voor het oplossen van actuele maatschappelijke en economische vraagstukken. Tussen 2008 en 2012 was De Willigen coördinator stedenbouw op de Academie van Bouwkunst in Rotterdam.

 

Jan Peter Wingender

Jan Peter, medeoprichter en partner van Office Winhov, richt zich in zijn werk op stedelijke woongebouwen, civiele en publieke programma’s en de renovatie en herbestemming van bestaande gebouwen. Jan Peter studeerde aan de Technische Universiteit Eindhoven en het Berlage Instituut in Amsterdam. Hij geeft regelmatig lezingen, schrijft over architectuur en is lid van diverse adviescommissies en jury’s. Jan Peter is gastdocent op architectuur opleidingen in binnen- en buitenland. Van 2003 tot 2007 was hij hoofd van de architectuur opleiding van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Jan Peter was lector aan de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten. Sinds 2023 is hij supervisor in de gemeente Amsterdam voor het Strandeiland IJburg.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven