Gerelateerd nieuws

700 Nieuwe studentenwoningen opgeleverd op Campus Leiden

Op het Leiden Bio Science Park werden recent twee nieuwe gebouwen opgeleverd. Ze zijn onderdeel van ‘MORE’ – een internationale campus die ruimte moet gaan bieden aan circa 1.100 woningen. Paul de Ruiter Architects en VenhoevenCS architecture+urbanism ontwierpen hier in opdracht van Yisheng Development en in samenwerking met landschapsarchitect Landlab een open en natuurinclusieve woonomgeving. De oplevering van de twee nieuwe gebouwen zijn de eerste mijlpalen in de gebiedsontwikkeling MORE. Later dit jaar volgt de eerste paal van het volgende gebouw.

‘Utopia’

MORE wordt het levendige middelpunt van Leiden Bio Science Park; een internationale campus waar sociale interactie en kennisuitwisseling worden gestimuleerd. De naam van het nieuwe woonpark verwijst naar de 16e-eeuwse filosoof Thomas More, beroemd geworden met zijn boek ‘Utopia’. Met Utopia in het achterhoofd ontwierpen de architecten een stedelijk ecosysteem waarbinnen gebouwen, infrastructuur, mensen, dieren en planten in optimale samenhang met elkaar functioneren. Naast de woningen omvat het ontwerp co-working spaces, grote open buitenruimtes, groene oases en daktuinen met nestgelegenheid voor vogels en vleermuizen. De integratie van veel groen moet bijdragen aan de biodiversiteit én het woonplezier van de gebruikers; groen vermindert bewezen stress en nodigt uit tot bewegen en sociaal contact. De campus wordt bijna volledig autovrij.

Martijn van Gameren, architect: “MORE heeft een relatief hoge dichtheid aan woningen. Om toch een gevoel van licht en lucht te creëren hebben we niet alleen veel groen toegevoegd, maar ook diverse architectonische en stedenbouwkundige ingrepen gedaan. Zo zijn de gebouwen voorzien van stevige drielaagse plinten die aansluiten op de menselijke schaal. Op deze plinten zijn, rondom een setback, dakterrasen gesitueerd. Boven de setback is het volume abstract weergegeven welke het geheel een luchtig effect geven.”

Levendigheid voor student, bewoner én Leidenaar

Tijdens de ontwerpfase werd er nagedacht over hoe internationals én Nederlandse studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden zich snel welkom zouden voelen. Daarnaast moest het gebied, dat een onlosmakelijk deel van de stad is, ook uitnodigend zijn voor de inwoners van Leiden. “De toevoeging van gedeelde functies en collectieve ruimtes, zowel in de gebouwen als buiten in het park of op de dakterrassen, nodigt uit tot een bruisend buurtleven. Van studenten en bewoners maar óók voor werknemers en mensen uit de rest van Leiden,” aldus Van Gameren. De duurzame studio’s die worden opgeleverd zijn ongeveer 20 vierkante meter en hebben een kamervullend venster zodat er veel daglichttoetreding is.

Co-creatie

Paul de Ruiter Architects staat bekend om vooruitstrevende en duurzame ontwerpen die de kwaliteit van leven en het milieu verbeteren. De aanpak van VenhoevenCS – een innovatief bureau voor duurzame architectuur, stedelijke ontwikkeling en infrastructuur – sluit hier naadloos bij aan. Het ontwerp voor MORE is een co-creatie met landschapsarchitect Landlab en wordt ontwikkeld door Yisheng Development, RED+ en gedelegeerd gebiedsontwikkelaar Lingotto. Aanstaande donderdag wordt één gebouw naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects en één gebouw naar ontwerp van VenhoevenCS opgeleverd. Het zijn de eerste twee gebouwen in een totaal van acht. Later dit jaar volgt de eerste paal van het volgende gebouw.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven