Gerelateerd nieuws

3 kennissessies in 2023 – Circulaire civiele kunstwerken

In 2023 organiseert infra futurelabs samen met westenberg een drietal bijeenkomsten over civiele kunstwerken waar circulariteit centraal staat. Het zijn drie bijeenkomsten die op elkaar aansluiten. We raden het aan om je in te schrijven voor alle drie de sessies.

Bijeenkomst 1 – Civiele kunstwerken circulair, hoe dan?

Datum: 16-02-2023

Deze eerste bijeenkomst beginnen we met een toelichting op het klimaatakkoord en laten we zien hoe bestaande tools effectief worden ingezet bij civiele kunstwerken. Denk daarbij aan de Omgevingswijzer, het Ambitieweb, maar ook hoe je tot een materialenpaspoort kunt komen. Ook gaan we in op MKI en in relatie tot circulariteit. We laten zien hoe deze tools werken aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Bijeenkomst 2 – Waar gaan we heen vanaf 2023?

Datum: 08-06-2023

In deze tweede bijeenkomst kijken we naar de verplichtingen. Zo komen IFD bouwmethodes (industrieel, flexibel en demontabel) aan de orde en gaan we het hebben over de toepassing van de Leidraden uit CB23 (Circulair Bouwen 2023). Verder komt de Nederlandse Bruggenbank voorbij om toe te lichten wat je ermee kunt. Ook aanbesteden komt in deze bijeenkomst aan de orde: hoe stel je de uitvraag samen en hoe vul je deze verder in. Ook hier weer komen al van praktijkvoorbeelden voorbij waarin de “theorie” is toegepast.

Bijeenkomst 3 – Hoe belanden we volgens alle eisen in 2030/2050?

Datum: 21-09-2023

Tijdens de derde en laatste bijeenkomst gaan we de ontwikkelingen bespreken die ons helpen aan de eisen en doelstellingen van 2030 en 2050 te komen. Nieuwe ontwikkelingen als zelf-herstellend en cementloos beton komen voorbij, maar ook volledig losmaakbare constructies, die voldoen aan alle eisen. En 100% circulaire materialen, zoals staal zonder CO2-uitstoot, biobased materialen, zoals houten viaducten en hergebruik van betonnen liggers.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven