Gerelateerd nieuws

1000 m2 betonvloer hergebruikt in nieuwe sporthal

Ongeveer 1000 vierkante meter betonvloer uit ons oude kantoorpand wordt hergebruikt in een nieuwe sporthal van de gemeente Arnhem. De producent die de vloerplaten in 1986 maakte, doet mee met het project. Op 4 november 2021 zetten Gelders gedeputeerde Jan Markink, wethouder Bob Roelofs van Arnhem en directeur Bas van Amstel van Dycore hun handtekening onder deze samenwerking. Een nieuwe betonvloer kost ongeveer 70 ton CO2. Een groot deel daarvan besparen we door het hergebruik van de oude vloer.

Vliegtrips naar Berlijn
Jan Markink: “Bij de klimaattop in Glasgow zei premier Rutte onlangs dat we plannen moeten omzetten in realiteit. Dat doen we hier. Met dit project banen we de weg voor een circulaire economie en sparen we behoorlijk wat CO2 uit. Ter vergelijking: 70 ton CO2 is ongeveer 180 vliegtrips naar Berlijn.”

Circulair slopen en bouwen
Prinsenhof A is een oud gebouw dat plaats moet maken voor meer groen in het gebied. In plaats van het te slopen, willen we de vrijgekomen bouwmaterialen hoogwaardig laten hergebruiken. Zo stoten we minder CO2 uit en gaan we zuinig om met schaarse grondstoffen. Met name de productie van beton zorgt voor veel CO2. Hergebruiken hiervan levert daardoor ook veel besparing op.

We gingen daarom  op zoek naar een afnemer die hier een goed doel voor had. Gemeente Arnhem had zo’n doel: de nieuwe duurzame sporthal aan de Middachtensingel. Arnhem stimuleert bedrijven en inwoners om zoveel mogelijk te verduurzamen en te recyclen, maar begint ook bij zichzelf. “De noodzaak van circulair bouwen en slopen hoeven we in deze tijd aan niemand meer uit te leggen”, aldus Bob Roelofs, projectwethouder voor de bouw van de sporthal. ”Het vergt echter lef en creativiteit om een project daadwerkelijk circulair aan te pakken. Want dat is meestal niet de makkelijkste weg. Hergebruik van deze betonvloer is daar een voorbeeld van. Alle lof dus voor de mensen die hier hun kennis en kunde hebben gebundeld.”

Kennis nodig
Een mooi plan, maar hergebruik brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Hoe bepaalt de aannemer bijvoorbeeld of de betonplaten veilig een 2e kans kunnen krijgen en hoe haale de aannemer ze vervolgens zonder beschadigingen uit het gebouw? ”Daarom zijn we zo blij dat Dycore meedoet aan dit project. Hun kennis is essentieel.“ aldus Roelofs.

Dycore
Dycore leverde in 1986 de betonnen kanaalplaatvloer voor het Prinsenhof A gebouw. De producent begeleidt  het hele proces van demontage en montage begeleiden. ”We hebben het betonakkoord ondertekend en duurzaamheid en circulariteit staan hoog op de agenda,“ legt directeur Bas van Amstel de deelname toe. ”Dit project past daar goed bij, want hergebruik van de vloerplaten ten opzichte van nieuwe vloerplaten levert een enorme milieuwinst oplevert.”

Begin 2022 worden de platen los gezaagd en uit het gebouw gehesen. Dan worden ze op locatie elders voorbereid voor hergebruik. Later dat jaar worden de platen vervolgens aangeleverd en in de nieuwbouw toegepast. Daar kunnen de platen dan weer voor een flinke periode dienst doen voor de 2e keer.

Aanbesteding
Hergebruiken van beton is financieel nog niet rendabel. Met dit project willen we hergebruik wel een stap dichterbij brengen. ”Gelderland wil in 2030 de helft minder grondstoffen gebruiken en 55% minder CO2 uitstoten. Als provincie nemen we daarin het voortouw door zelf in 2030 helemaal CO2 neutraal te zijn en dit soort pioniersprojecten te starten.“ aldus Markink

In de Arnhemse sporthal wordt een deel van de betonnen vloerplaten uit Prinsenhof A gebruikt. We hebben een aanbesteding lopen om een bedrijf te vinden dat alle vrijgekomen materialen uit Prinsenhof A hoogwaardig kan hergebruiken. Later dit jaar is bekend wie deze aanbesteding voor dit ‘circulair delven’ heeft gewonnen en wat er met de overige 7.000 vierkante meter betonvloer gaat gebeuren.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven